ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της φρίκης

Το χρονικό της φρίκης
Η μέρα που ξέσπασε η βία

Ήταν Τετάρτη 5 Μαΐου του 2010, δώδεκα μέρες μετά την επίσημη προσφυγή της Ελλάδας στην τρόικα και οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο, που διαδήλωνε εναντίον των «άγριων μέτρων» της κυβέρνησης.Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Γύρω στις 14:00, σύμφωνα με μαρτυρίες, νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου, αποσπώνται από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και κινούνται προς το νεοκλασικό κτήριο που στέγαζε το υποκατάστημα της Marfin, επί της Σταδίου 23.

Ξαφνικά οι νεαροί έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτήριο να τυλιχτεί στις φλόγες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε άμεσα και «τύλιξε» το υποκατάστημα.

Το αποτέλεσμα τραγικό.Τρεις άνθρωποι χάνουν με τον πλέον φρικτό τρόπο τη ζωή τους, από ασφυξία.

Πρόκειται για εργαζόμενους στην τράπεζα. Είναι τρία νέα εργαζόμενα παιδιά, που τόσο άδικα χάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για τους Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

Ακόμη πιο τραγικό η 32χρονη ήταν έγκυος. Δικαιολογημένα λένε πολλοί ότι, οι νεκροί είναι τέσσερις και όχι τρεις.

Η Πυροσβεστική, τα οχήματα της οποίας δυσκολεύτηκαν να πλησιάσουν το φλεγόμενο κτήριο λόγω του όγκου των διαδηλωτών αλλά και κάποιων ανεγκέφαλων που τα παρεμπόδιζαν, καταφέρνει να απεγκλωβίσει τέσσερα άτομα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτης, που εξέτασε τα πτώματα, αποφαίνεται ότι, ο θάνατος επήλθε από ασφυξία, λόγω του πυκνού καπνού.

Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, καθώς προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει.

Η μία γυναίκα νεκρή σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

Η μέρα αυτή θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

Ποτέ η χώρα μας δεν ξανάζησε τέτοια αγριότητα.

Και ένα πελώριο γιατί για τα τρία θύματα.

Στις 6 το απόγευμα ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέρχεται στον τόπο του μαρτυρίου και γιουχαϊζεται από το πλήθος, που παραμένει στην Σταδίου. Μάλιστα θα χρειαστεί την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να πλησιάσει το κτήριο.

Κόλαφος για Βγενόπουλο το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας

Τον Σεπτέμβριο του 2010 στο πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, που συντάχθηκε τον Ιούλιο, καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες στην τράπεζα του Ανδρέα Βγενόπουλου για ελλειπή μέτρα ασφαλείας.

Ανάμεσα στα άλλα, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι οι 27 υπάλληλοι του υποκαταστήματος που προσπάθησαν να διασωθούν μετά τον εμπρησμό βρέθηκαν μέσα σε μια σιδερένια κλούβα. Η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί ένα τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει.

Η τραγωδία ίσως θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν ήταν συμπτωματικά ανοικτή μια πόρτα διαφυγής για λόγους εξαερισμού.