ΕΛΛΑΔΑ

Φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό

Φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό

-Τουλάχιστον 5 νεκροί και δεκάδες τραυματίες-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων σώθηκαν την τελευταία στιγμή- Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ύστερα από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα και 30 έχουν τραυματιστεί, τρεις από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που σοκάρουν

«Ερχότανε σαν τρελός...Πρέπει να πήγαινε με πάνω από 100 χιλιόμετρα .. Άρχισε να πέφτει πάνω στα αυτοκίνητα... Χτυπούσε και περνούσε...Δεν σταματούσε... » λέει ένα μέλος ομάδας Βουλγάρων που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Οι Βούλγαροι σύμφωνα με το verianet.gr επέστρεφαν από την Ιταλία με αυτοκίνητο τύπου βαν. «Αυτός που καθόταν στο πίσω δεξιό κάθισμα τραυματίστηκε θανάσιμα... Σκοτώθηκε επιτόπου... Τον είδαμε να του λείπει το μισό κρανίο», συνεχίζει.

«Ήμασταν σταματημένοι και βγήκαμε από τα αυτοκίνητα. περιμέναμε πότε θα ανοίξει ο δρόμος. Εγώ σταμάτησα επειδή είδα και τους άλλους σταματημένους... Αν υπήρχε κάποιος να μου κάνει σήμα; Δεν πρέπει να υπήρχε...»

«Δεν γίνεται φύλαξη και προειδοποίηση με ένα-δύο σημαιάκια», δηλώνει ο οδηγός νταλίκας πάνω στην οποία έπεσε η νταλίκα-δολοφόνος, στην τρελή της πορεία. «Δεν υπήρχαν κώνοι, δεν υπήρχαν προειδοποιητικά....»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν το χάρο με τα μάτια τους, καθώς πήγαιναν αμέριμνοι στη δουλειά τους. Σταματημένοι στη μέση του δρόμου που υποτίθεται έκλεισε για να εκτελεστούν έργα...

«Η κατηφόρα ξεπερνάει σε κλίση το 10%.... Δε σταματάει μια νταλίκα έτσι.... Ειδικά αν τρέχει κι ολας»...

«Ακούσαμε χτυπήματα, σπασίματα και βλέπουμε μία νταλίκα η οποία έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και παίρνει σβάρνα ό,τι βρει μπροστά της. Εμείς περάσαμε στο άλλο ρεύμα της Εγνατίας, τρέξαμε από την άλλη μεριά μήπως σκάσει η νταλίκα. Αφού είδαμε ότι εξερράγη, πήραμε τα αυτοκίνητά μας και τα τραβήξαμε, όσο το δυνατόν πιο μπροστά και μετά επικράτησε το απόλυτο χάος», επεσήμανε ο μάρτυρας που μίλησε στο ραδιόφωνο του Realfm.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε επίσης στο verianet.gr σοκάρει με την καταγγελία του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του δεν υπήρχε καμία σήμανση στο σημείο που σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε.

Οδηγός νταλίκας: «Δεν μου έκανε σήμα κανείς»

Ο οδηγός της νταλίκας, μιλώντας στην κάμερα της verianet υποστήριξε πως δεν είδε κανέναν να του κάνει σήμα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής, πως ακριβώς συνέβη το μοιραίο και πώς δεν είδε τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Φωτογραφία αναγνώστη του newsbomb.gr στην οποία φαίνεται η νταλίκα, στην οποία ξέσπασε φωτιά.

ntalika

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 10:30 το πρωί στην Εγνατία οδός όταν νταλίκα συγκρούστηκε και προκάλεσε τουλάχιστον 40 αυτοκινήτων.

Όλα συνέβησαν στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη, όταν νταλίκα προσέκρουσε σε αυτοκίνητα, τα οποία ήταν ακινητοποιήμενα εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες φρίκης, με εκρήξεις, αυτοκίνητα στις φλόγες και ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Τόσο η νταλίκα, όσο και το πρώτο αυτοκίνητο που προσέκρουσε, τυλίχθηκαν στις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω του το φορτηγό, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος. Ο οδηγός της νταλίκας, ο οποίος είναι αλλοδαπός, αμέσως μετά το δυστύχημα, εγκατέλειψε το σημείο του τροχαίου, ενώ αργότερα συνελήφθη σε κατάσταση σοκ σε χωράφια.

laikoyra

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο οδηγός της νταλίκας

Πρόβλημα στα φρένα επικαλέστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 39χρονος αλλοδαπός οδηγός του φορτηγού οχήματος που παρέσυρε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου της Βέροιας.

Κατά την προανάκριση, ο οδηγός υποστήριξε πως είδε την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή, είδε και τους δύο σημαιοφόρους, όμως τα φρένα του είχαν «μπλοκάρει».

Στην αστυνομία υποστήριξε πως δεν μπορούσε να ελαττώσει ταχύτητα και σε συνδυασμό με το κατηφορικό τού οδοστρώματος, προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Ο 39χρονος οδηγός αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Η δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του 39χρονουο οποίος θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα της Βέροιας για να απολογηθεί. Μαζί του θα οδηγηθεί και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας εκτέλεσης των εργασιών στην Εγνατία Οδό, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

Στην κατάθεση του ο Ρουμάνος οδηγός ανέφερε σύμφωνα με το seleo.gr ότι ,στα διόδια Πολυμύλου στο ταμπλό είδε ένδειξη ότι είχε πρόβλημα στα φρένα. Προσπάθησε να σταματήσει το βαρύ όχημα που 19 τόνους σταφύλια, κατεβάζοντας ταχύτητα και πατώντας συνεχώς φρένο με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα φρένα του και να αχρηστευτούν

Όταν έφτασε στο σημείο που τα αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα, δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα. Έπεσε επάνω τους και μάλιστα πιθανολογείται ότι η νταλίκα άρπαξε φωτιά επειδή είχαν ανάψει τα λάστιχα.

Απολογισμός του τροχαίου

Από το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα. Οι τέσσερις κατέληξαν επί τόπου στο σημείο ενώ ο ένας κατέληξε κατά την διάεκεια εγχέιρησης. Οι τραυματίες είναι 30 τραυματίες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας μετά την καραμπόλα. Από αυτούς οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικίας 6 μηνών και 1,5 ετών.

Αργά το απόγευμα, κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εγχείρησης, ακόμη ένας άνδρας που ήταν σοβαρά τραυματισμένος. Το σύνολο των τραυματιών ανέβηκε στους πέντε.

veria 1

Συγγενείς θυμάτων αναφέρουν πως πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο.

Σοβαρά ένα 4χρονο παιδί

Ώρες αγωνίας για μία γυναίκα και ένα 4χρονο παιδί, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά στην καραμπόλα θανάτου που σημειώθηκε το πρωί στην Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Σύμφωνα με το verianet, παιδί που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας φέρει πολλαπλά κατάγματα στο σώμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η φύλαξη και η σήμανση στο σημείο καταγγέλλεται ότι δεν ήταν επαρκής.

troxaio

Ο διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Χρύσανθος Αθανασόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας έκανε λόγο για «φοβερή καραμπόλα και για μάζες αυτοκινήτων» στην Εγνατία Οδό.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως ενεπλάκησαν περισσότερα από 35 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και τρεις νταλίκες. Ο διοικητής της πυροσβεστικής αναφέρθηκε επίσης σε δύο καμένα ολοσχερώς αυτοκίνητα, ένα ΙΧ και μία νταλίκα. Υπενθυμίζεται ότι στο ΙΧ εντοπίστηκε άτομο απανθρακωμένο, ενώ αυτή τη στιγμή οι Αρχές ερευνούν τη νταλίκα.

Κλειστή η Εγνατία Οδός - Με εκτροπές γίνεται η κυκλοφορία

H κυκλοφορία από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης και Θεσσαλονίκης με εκτροπές από τον κόμβο Πολυμύλου και Νησελίου αντίστοιχα, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Κοζάνη.

Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: «Υπήρχε σήμανση»

Υπήρχε η κατάλληλη σήμανση και τα προειδοποιητικά, τόνισε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Νικόλαος Ραχανιώτης, από την «Εγνατία Οδό».

Ο κ. Ραχανιώτης διαβεβαιώσε ότι υπήρχε για τα υπό εξέλιξη έργα προειδοποίηση στις μεγάλες ηλετρονικές πινακίδες στην Καστανιά, όπως και δύο σημαιοφοροί στο δρόμο, αλλά και περιπολικό της τροχαίας. «Ο πρώτος σημαιοφόρος αντιλήφθηκε τον οδηγό της νταλίκας να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, Του έκανε σήμα να κόψει ταχύτητα..Αυτός συνέχισε...Δεν σταμάτησε ούτε στο σήμα που του έκανε ο δεύτερος σημαιοφόρος», είπε στο ΡΘ ο επιβλέπων του έργου κ. Ζιάκας, αναφέρει το voria.gr

O υπουργός Μακεδονίας Θράκης στο σημείο του ατυχήματος

Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός ο οποίος ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.

«Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, διενεργεί προανάκριση η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας. Ωστόσο, θέλω να τονίσω πως η επέμβαση, τόσο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση. Με κατάλληλες ενέργειες, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες και να προχωρήσουν σε εκτροπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα», τόνισε στις δηλώσεις του.

Βίντεο από το σημείο του δυστυχήματος

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: seleo.gr, verianet.gr, veriotis.gr, voria.gr, laikoyra.gr, rthess.gr, thestival.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ: Φωτογραφία αναγνώστη από τη μεγάλη καραμπόλα στην Εγνατία

Καραμπόλα στην Εγνατία: Απανθρακωμένος ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου

Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: Επιχείρηση απεγκλωβισμού επιβατών

Καραμπόλα θανάτου στην Εγνατία: Στο χειρουργείο τρεις τραυματίες

Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: Σοβαρά ένα 4χρονο παιδί (pics)

Καραμπόλα στην Εγνατία - Οδηγός νταλίκας: «Δεν μου έκανε σήμα κανείς»

Καραμπόλα στην Εγνατία: Αποκαλυπτική μαρτυρία για την καραμπόλα

Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: «Ερχόταν σαν τρελός» (vid)

Εγαντία οδός: Άνοιξε το ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Κοζάνη

Καραμπόλα στην Εγνατία: Πρόβλημα στα φρένα επικαλέστηκε ο οδηγός της νταλίκας