ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε ποιες θα είναι οι κύριες συντάξεις έως το 2021

Δείτε ποιες θα είναι οι κύριες συντάξεις έως το 2021

Στην τελική φάση βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ενιαία στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πως διαμορφώνεται η κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία έως το 2021

Το καταβαλλόμενο ποσό συνδέεται με τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και ξεκινά από τα 360 ευρώ, ενώ μέχρι το 2021 θα φτάσει τα 375 ευρώ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής". Στο ποσό αυτό θα προστίθεται στη συνέχεια η αναλογική σύνταξη.

«Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις»

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει πως «δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

Παράλληλα επισημαίνει πως για το 2015 η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και το ποσό αυτό σταδιακά θα αυξάνεται.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή 2.600.000 συντάξεων».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο.

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απολαμβάνει ένα από τα πιο σύγχρονα και διαφανή συστήματα επικουρικής σύνταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ

Σε ό, τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έως το τέλος του έτους ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ με τα 420 εκατ. που πάνε στα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα εφάπαξ αυτά θα δοθούν με το παλαιό σύστημα.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τονίζοντας ότι αρχικά αφορά πολίτες από 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, την Έδεσσα, Γρεβενά, Καλλιθέα, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη, τη Σύρο, τη Σάμο και του δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη παρουσία και του Πρωθυπουργού.