ΕΛΛΑΔΑ

Έσπασε το «μέτωπο» των ταξιτζήδων

Έσπασε το «μέτωπο» των ταξιτζήδων
Οι ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων...

Μετά από μια επεισοδιακή συνέλευση οι ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Υπέρ της απόφασης αναστολής τάχθηκαν 145 μέλη του σωματείου και κατά 105.

Ήδη τα ταξί έχουν βγει στους δρόμους της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι παρόμοια απόφαση έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες και οι ιδιοκτήτες ταξί της Κω και της Σύρου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί στην υπόλοιπη χώρα, που συνεχίζουν την απεργία για 17η μέρα, περίμεναν από τον υπουργό να υποχωρήσει έστω λίγο και να εισακούσει κάποια από τα αιτήματά τους. Για σήμερα οι ιδιοκτήτες έχουν δώσει νέο ραντεβού στις 09.00 το πρωί στα γραφεία του Σωματείου στη Μάρνη, απ' όπου θα συνεδριάσουν και θα καθορίσουν τη στάση τους και τη σημερινή τους δράση. Πάντως, οι ιδιοκτήτες ταξί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις αντιδράσεις των φορέων του τουρισμού.

Ραγκούσης: Δεν Υποχωρώ

Ανυποχώρητος και αδιάλλακτος εμφανίζεται ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης όσον αφορά ο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί. Ο κ. Ραγκούσης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αυτοκινητιστές, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και προς μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους όρους απελευθέρωσης των αδειών ταξί.

Ωστόσο ο υπουργός βλέποντας τις έντονες αντιδράσεις αποφάσισε η απελευθέρωση του επαγγέλματος να γίνει με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός στοχεύει να φέρει τους βουλευτές όλων των κομμάτων προ των ευθυνών τους.

«Κίτρινα μπλόκα»

Σε 10λεπτους αποκλεισμούς της λεωφόρου Μεσογείων προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες ταξί, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Μεταφορών. Υπήρχαν προτάσεις για πορεία και συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί έξω από τη Βουλή,
κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Στην Κρήτη οι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Μοίρασαν φυλλάδια στους τουρίστες με τα αιτήματά τους, για τα οποία οι επισκέπτες μάλλον αδιαφορούσαν.

Στην Πάτρα οι ταξιτζήδες υποδέχτηκαν τους τουρίστες με διάφορα χάπενινγκς. Κέρασαν χυμούς και αναψυκτικά στολιμάνι, ενώ μετέφεραν τους τουρίστες δωρεάν σε διάφορα σημεία της πόλης. Λίγο μετά τις 11.00 κατέλαβαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης ομάδα αυτοκινητιστών κατέστρεψε τις ταμπέλες από τα πολιτικά γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Σάμου εισέβαλαν οι ιδιοκτήτες ταξί του νησιού. Οι ταξιτζήδες κρατούσαν συμβολικά ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να παρακωλύσουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της εισόδου της πόλης, απέκλεισαν οι ιδιοκτήτες ταξί από τη Φθιώτιδα.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής η συζήτηση για το άνοιγμα του επαγγέλματος στα ταξί. Η Πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου διαφώνησε ανοιχτά με τον υπουργό μεταφορών για τους χειρισμού του, λέγοντας πως ψήφισε το νόμο με όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Ραγκούσης αντέδρασε έντονα και αναρωτήθηκε από πότε οι βουλευτές ψηφίζουν ένα νόμο με όρους και προϋποθέσεις.

Ο υπουργός είχε αναγκαστεί να διαβάσει πιο πριν το νόμο περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων κάτι που όταν το έκανε, εξώθησε την κ. Παπανδρέου να κατέβει από την έδρα του προέδρου , να βγει από την αίθουσα και να την αντικαταστήσει ο κ. Μακρυπίδης.

Σε ανάλογο μήκος και η τοποθέτηση της κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία μίλησε για καθυστέρηση από την πλευρά του υπ. Μεταφορών.

Ο Γ. Ραγκούσης επιτέθηκε στον κ. Αντώνη Σαμαρά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ είναι αυτή που υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

Από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Γ. Μιχελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Μεταφορών, κάνοντας παράλληλα λόγο για τεράστια ζημιά στον τουρισμό.

Κατά την συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές εναντίον του υπουργού Μεταφορών.

Μ. Παπαϊωάννου: «Κάποιοι προσπαθούν να καταλύσουν την Δημοκρατία»

Σκληρές εκφράσεις εναντίον των ιδιοκτητών ταξί εξαπέλυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν σέβονται τον τουρισμό και τα προβλήματα της χώρας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να προασπίσουν την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων και των λιμανιών. «Πρόκειται για ακραίες μορφές βίας. Κάποιοι θέλουν να καταλύσουν δημοκρατία, υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις. Βρίσκονται και στην ακροδεξία και στην ακροαριστερά. Κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός».