ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία

Charlie Hebdo: Συνεχίζεται για τρίτη μέρα το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τη σύλληψη των δύο υπόπτων έπειτα από την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι που άφησε πίσω της 12 νεκρούς - 4 από τους 11 τραυματίες δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Συνολικά, 88.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στο κυνήγι των δραστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

aderfoi

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ένα από τα δύο αδέλφια, είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, όπως δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση.

Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Charlie Hebdo, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Επίσκεψη στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη Γαλλία έχει ξεκινήσει η πολεμική γύρω από την πορεία προς τιμήν των θυμάτων που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι αυτήν την Κυριακή (11/01/2015), και πιο ειδικά γύρω τη συμμετοχή ή όχι των ακροδεξιών του Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπέν.

Όσον αφορά τις έρευνες, άνδρες χτενίζουν από εχθές (08/01/2015) μία μεγάλη δασική περιοχή, βορειοανατολικά του Παρισιού, για τον εντοπισμό των δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Δείτε live εικόνα από το Παρίσι

xartis
benzinadiko
grafeio
 80145756 paris gun attack v6 624map

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, έπειτα από καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο αδερφοί, Σαϊντ και Σερίφ Κουασί, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ληστεία σε πρατήριο καυσίμων κοντά στο Villers-Cotterets, της περιοχής Aisne, 70 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες πραγματοποίησαν έρευνα στο χωριό Crepy-en-Valois, 16 χιλιόμετρα από το πρατήριο καυσίμων.

Πλέον έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους σε μία περιοχή της γαλλικής υπαίθρου που εκτείνεται από τη Soissons εως τη Villers-Cotteret. Το χωριό του Longport αποκλείστηκε, με τους άνδρες ασφαλείας να πραγματοποιούν έρευνα από σπίτι σε σπίτι.

Η περιοχή της βόρειας Γαλλίας, όπου εντοπίστηκαν οι φερόμενοι δράστες της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου αντιτρομοκρατικού συναγερμού.

Οι δράστες, μετά τη ληστεία, αφού συγκρούστηκαν με άλλο όχημα και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους. Επί τόπου έσπευσε η αστυνομία, που βρήκε μέσα στο όχημα δέκα βόμβες μολότοφ και δύο σημαίες τζιχαντιστών.

Εχθές το πρωί και μετά την παράδοση του ενός από τους τρεις δράστες του 18χρονου Χαμίντ Μουράντ, τα δύο αδέρφια, ο 34χρονος Σαΐντ Κουατσί και του 32χρονος Σερίφ Κουατσί φέρονται να λήστεψαν ένα πρατήριο καυσίμων, παίρνοντας καύσιμα και τρόφιμα. Ο υπεύθυνος του πρατηρίου κατήγγειλε πως οι άνδρες φορούσαν κουκούλες και έφεραν βαρύ οπλισμό και επέβαιναν σε όχημα γκρίζου χρώματος.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός. Πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στις εισόδους της πόλης, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας μια γυναίκα αστυνομικό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται πάντως με την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν ένοπλο δράστη.

Όσον αφορά την επίθεση στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν οκτώ προσαγωγές ατόμων που προέρχονται από το περιβάλλον των δυο υπόπτων.

Τα άτομα που προσήχθησαν στο Παρίσι και την πόλη Ρεμς, εκτιμάται ότι μπορεί να προσέφεραν βοήθεια ή να γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για τα δυο επικίνδυνα αδέλφια.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι παραδόθηκε με δική του πρωτοβουλία στις αρχές ο Μουράντ, ο νεότερος από τους φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης.

Μάλιστα όπως δήλωσε, προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα social media. «Έχει συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση», δήλωσε μια άλλη πηγή στο πρακτορείο. Άτομα του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν πάντως ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η συγκλονιστική φωτογραφία από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo, λίγη ώρα μετά το μακελειό.


Σχετικές ειδήσεις