ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σοκ στη Γαλλία-Επίθεση τζιχαντιστή σε εργοστάσιο

Νέο σοκ στη Γαλλία-Επίθεση τζιχαντιστή σε εργοστάσιο

Επίθεση που παραπέμπει σε τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) σε εργοστάσιο που κατασκευάζει φιάλες προπανίου στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ. Ο 35χρονος Yassin Salhi ο οποίοςπιστεύεται ότι είναι τζιχαντιστής, ενεργοποίησε εκρηκτικούς μηχανισμούς, αφού πρώτα αποκεφάλισε άγνωστο στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Δύο οι τραυματίες σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Οι πληροφορίες που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας είναι τουλάχιστον σοκαριστικές. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο δράστης έκανε κύκλους με ΙΧ γύρω από το εργοστάσιο της εταιρείας AirProducts. Όπως ανακοινώθηκε το αποκεφαλισμένο πτώμα ανήκει σε υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας τον οποίο ο δράστης σκότωσε και πήρε το φορτηγάκι του. Στη συνέχεια τον αποκεφάλισε.

air products

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε αρκετά ΜΜΕ, το κεφάλι του θύματος βρέθηκε καρφωμένο σε φράχτη, 27 περίπου μέτρα μακριά από το σώμα του, και πάνω του χαράκτηκε μήνυμα στην αραβική γλώσσα! Δίπλα στο άψυχο σώμα εντοπίστηκε και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο εργοστάσιο σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, με τις Αρχές να τονίζουν ότι προκλήθηκε από εκρηκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποίησε ο δράστης.

Ο δράστης που διέμενε σε περιοχή κοντά στη Λυόν είναι γνωστός στις αρχές απο το 2006. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνά Καζενέβ έχει γεννηθεί το 1980 και έχει φάκελο στην ασφάλεια ήδη από το 2006 για πιθανές συνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Παρόλα αυτά δε θεωρήθηκε ποτέ επικίνδυνος από τις αρχές.

Εν τω μεταξύ η γυναίκα του δράστη μίλησε σε δημοσιογράφους λέγοντας ότι δε μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ναι είμαστε μια οικογένεια μουσουλμάνων, είπε, μια φυσιολογική οικογένεια και έχουμε τρία παιδιά, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Κάθε μέρα φεύγει για τη δουλειά και τον περιμένω να επιστρέψει. Σήμερα δε γύρισε και δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν ξέρω με ποιον πρέπει να μιλήσω, φέρεται να είπε η σύζυγος του δράστη σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές ένας ακόμη ύποπτος έχει συλληφθει ως συνεργός και ανακρίνεται

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη, ανήσυχος ο Βαλς

«Η Γαλλία δεν είχε δεχθεί ποτέ τέτοιου είδους και τόσο σοβαρές απειλές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, την ώρα που στη χώρα επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς η επίθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια του χτυπήματος στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Επιστρέφει στη Γαλλία ο Ολάντ-«Πρόκειται για ξεκάθαρο τρομοκρατικό χτύπημα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προέβη σε διάγγελμα στο οποίο αναφέρθηκε στο περιστατικό και μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση» και για πρόθεση του δράστη ή των δραστών «να ανατινάξουν το κτίριο». Ο Ολάντ θα επιστρέψει αμέσως μετά το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, όπου συγκαλείται επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας.

hollande



Επιπλέον, άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και αυξημένη επαγρύπνηση σε όλους τους ευαίσθητους στόχους στην περιφέρεια της Λυών ζήτησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Περιμέναμε το χτύπημα»

Σύμφωνα με ανεπίσημες τοποθετήσεις Γάλλων αξιωματούχων, οι μυστικές υπηρεσίες περίμεναν εδώ και εβδομάδες ότι θα διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση και βρίσκονταν σε «κόκκινο συναγερμό». Δεν κατάφεραν ωστόσο να την αποτρέψουν.

Σχετικές ειδήσεις