ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Να κατανεμηθούν δίκαια στην ΕΕ τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες

Τουσκ: Να κατανεμηθούν δίκαια στην ΕΕ τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα, Πέμπτη (03/09/2015) τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επιδείξουν αλληλεγγύη» προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης δεχόμενα να υποδεχθούν «τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες».

«Καλώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «μια ισομερής κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων».

Οι χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν περίπου 32.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, αριθμός που υπολείπεται των 40.000 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια νέα πρόταση της Επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τουσκ ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής κοντά στις εμπόλεμες ζώνες και «εκτός Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων», ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι έτοιμοι να δεσμευθούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «χωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανατολή και δύση» σε ό,τι αφορά το θέμα της υποδοχής μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις