ΚΟΣΜΟΣ

Δυο οι βομβιστές που «αιματοκύλησαν» την Τουρκία

Δυο οι βομβιστές που «αιματοκύλησαν» την Τουρκία

Τη ζωή τουλάχιστον 95 ανθρώπων στέρησαν δυο βομβιστές, ένας άνδρας και μια γυναίκα (σύμφωνα με τις τοπικές αρχές) στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο (10/10) στην Άγκυρα.

Οι φονικές εκρήξεις της Άγκυρας φαίνεται ότι είναι έργο δυο κομικάζι, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο euronews. Οι τοπικές Αρχές της Τουρκίας εξετάζουν το πτώμα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ήταν πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξη.

Η Τουρκία πιστεύει ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται το ΙΚ

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Τουρκίας, ότι βρίσκεται πίσω από την φονική επίθεση στην Άγκυρα κατά την οποία τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 246 τραυματίστηκαν.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας μίλησαν την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters και αποκάλυψαν πως οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου υποδηλώνουν ότι ευθύνεται η ακραία ισλαμιστική οργάνωση.

hdp

Η μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης... οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους «επικεντρώνονται πλήρως» στο Ισλαμικό Κράτος.

Κανονικά οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

Η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η αναβολή των εκλογών λόγω της επίθεσης δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

«Λόγω των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, θα ενταθούν κι άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν με ασφαλή τρόπο», διαβεβαίωσε.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ

Μετατραυματικό σοκ ζει όλη η Τουρκία από χτες, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Άγκυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση 95 άτομα και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128 άτομα.

 86055251 akarabombmap forwebb

Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χτες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.

Το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι.

Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Πάντως το μετατραυματικό σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.

Μεγάλη διαδήλωση στην Άγκυρα για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας.

Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά ή φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα. Το πλήθος επέρριψε ευθέως την ευθύνη στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα όπως Ερντογάν δολοφόνε και Κυβέρνηση παραιτήσου.

 86058425 86058424

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιχίγε φώναζαν συνθήματα και εναντίον των αστυνομικών την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο κοινοβούλιο και στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 52 θυμάτων. Στα νοσοκομεία παραμένουν 246 τραυματίες, οι 48 εκ των οποίων νοσηλεύονται στην εντατική.

Σχετικές ειδήσεις