ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιοι βάζουν φωτιά σε ιερό τόπο για τους Εβραίους στη Δυτική Όχθη (photo)

Παλαιστίνιοι βάζουν φωτιά σε ιερό τόπο για τους Εβραίους στη Δυτική Όχθη (photo)

Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σήμερα πριν ξημερώσει στον τάφο του Ιωσήφ, ιερό τόπο για τους εβραίους, στη Ναμπλούς στη βόρεια πλευρά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν η παλαιστινιακή αστυνομία και ο ισραηλινός στρατός.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι έριξαν κοκτέιλ μολότοφ στο σημείο αυτό, τόπο προσκυνήματος για τους θρησκευόμενους εβραίους και αιτία μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατά το παρελθόν, διευκρίνισε η παλαιστινιακή αστυνομία.

Ο εμπρησμός στον τάφο του Ιωσήφ ενισχύει τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση μπορεί να λάβει θρησκευτική διάσταση και να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Η επίθεση, που προξένησε σημαντικές ζημιές, σημειώνεται ενώ Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν εμπλακεί εδώ και δύο εβδομάδες σε μια αντιπαράθεση η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από χιλίων στην παλαιστινιακή πλευρά όπως και τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στην ισραηλινή πλευρά.

Για τους εβραίους, στον τάφο φυλάσσονται τα λείψανα του Ιωσήφ, ενός από τους 12 γιους του Ιακώβ, που πωλήθηκε από τους αδελφούς του και οδηγήθηκε στην Αίγυπτο, απ' όπου η σορός του επεστράφη, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση. Ο τόπος αυτός, όπου οι Παλαιστίνιοι βεβαιώνουν ότι βρίσκεται ο τάφος ενός τοπικού σεΐχη, αποτέλεσε σημείο αιματηρών συγκρούσεων στο παρελθόν, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (2000-2005).

Όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει να γίνει η σημερινή ημέρα "Παρασκευή της επανάστασης" στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να πάνε να διαδηλώσουν απέναντι από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εβδομαδιαία μεγάλη μουσουλμανική προσευχή νωρίς το απόγευμα.

Έπειτα από δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων που προκαλούν φόβους για νέα ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα για το ενδεχόμενο νέων ταραχών. Η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί μαζικά στην περιοχή, απαγορεύει στους άνδρες κάτω των 40 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, η διπλωματία που δείχνει ανίσχυρη μέχρι τώρα, συνεχίζει να αναζητεί τον τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, έπειτα από αίτημα αραβικών χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προτίθεται να μεταβεί τις "προσεχείς ημέρες" στην περιοχή.