ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Τα 17 δευτερόλεπτα που προκάλεσαν θερμό διπλωματικό επεισόδιο

Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού: Τα 17 δευτερόλεπτα που προκάλεσαν θερμό διπλωματικό επεισόδιο

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα παραβίασης εναέριου χώρου ήταν αρκετά για να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και να οδηγήσουν σε οριακό σημείο τις σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από δραματικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με ένα τουλάχιστον απρόσμενο περιστατικό και ήταν δεδομένο ότι θα κυλήσει «ανώμαλα». Στις 09.24 το πρωί της Τρίτης (24/11), ρωσικό μαχητικό που επιχειρούσε σε συριακά εδάφη, κατερρίφθη από τουρκικά F-16, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι αιτία της κατάρριψης αποτέλεσε η παραβίαση του εναέριου χώρου της.

r

Η απάντηση από πλευράς Μόσχας ήρθε άμεσα και ήταν ξεκάθαρη. Η Ρωσία αμφισβήτησε κατηγορηματικά το επιχείρημα των Τούρκων και η κατάσταση μύριζε «μπαρούτι». Η Άγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε με εμφανή εκνευρισμό ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε «μαχαιριά στην πλάτη της Ρωσίας» και ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαντούσε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο «από άσκηση του δικαιώματος της Τουρκίας να αντιδρά όταν παραβιάζονται τα σύνορά της».

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί το «έγκλημα που τελέστηκε».

«Θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και ενδέχεται να υπάρξουν σφοδρές συνέπειες στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Σότσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «πισώπλατο» χτύπημα την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και κατηγόρησε την Τουρκία ότι δρα ως συνεργός των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το ρωσικό μαχητικό έπληττε στόχους τρομοκρατών στην περιοχή της Λατάκιας και δεν απειλούσε την τουρκική εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία παρακολουθούσε το λαθρεμπόριο πετρελαίου από εδάφη της Συρίας, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατών, προς την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως «προφανώς, το Ισλαμικό Κράτος τώρα δεν λαμβάνει μόνο έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το περιστατικό και βιάστηκε να καλέσει σύσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους.

«Η επίθεση ήταν ένα έγκλημα και η Ρωσία δεν θα το ανεχθεί», κατέληξε.

r1

Η θέση της Τουρκίας

Κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι το Σουχόι SU-24 παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της συμπληρώνοντας ότι πριν καταρριφθεί το αεροσκάφος, οι Ρώσοι πιλότοι προειδοποιήθηκαν τουλάχιστον δέκα φορές. Η Τουρκία, μάλιστα, φέρεται να παρουσίασε και τα ηχητικά ντοκουμέντα με τις προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που παρουσιάσαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη.

wiki

Θέση στη διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες πήραν και οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ωστόσο η κατάρριψή του έγινε ενώ πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο, κάτι που σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όπως έχουμε επαναλάβει σαφώς, είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας-συμμάχου μας στους κόλπους του NATO. Πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν. Πρέπει να αποφευχθεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης».

Το ηχητικό με τις προειδοποιήσεις των Τούρκων στους Ρώσους πιλότους πριν την κατάρριψη (vid)

Στη δημοσιότητα δόθηκε ηχητικό ντοκουμέντο με τις προειδοποιήσεις των Τούρκων στους Ρώσους πιλότους, λίγα δευτερόλεπτα πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους τους, λόγω παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου.

Στο βίντεο ακούγεται η «διαταγή» που δίνει Τούρκος πιλότος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας μιλά η τουρκική αεροπορία.

Πλησιάζετε σε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε άμεσα πορεία».

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες τράβηξε τα βλέμματα παγκοσμίως, δεδομένου ότι οι ισορροπίες σε διπλωματικό επίπεδο είναι πλέον λεπτές. Το χθεσινό περιστατικό άλλωστε δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο και οι επόμενες ώρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε επίπεδο ηγετών «η εκτόνωση της κατάστασης αποτελεί βασική προτεραιότητα».

Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ. Σε επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

vv

«Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προν την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση

Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία περιέπλεξε τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (25/11/2015) ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία... Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή.

Μίλησα χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του ζήτησα να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», είπε η καγκελάριος.

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη προβοκάτσια η κατάρριψη του μαχητικού

Για προσχεδιασμένη προβοκάτσια από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη.

«Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη προβοκάτσια. Δεν παραβιάστηκε ποτέ ο τουρκικός εναέριος χώρος», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες.

Μεντβέντεφ: Πιθανή η ακύρωση σημαντικών κοινών σχεδίων

Την ακύρωση σημαντικών κοινών σχεδίων ενδέχεται να προκαλέσει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

«Νεκροί ένας πιλότος κι ένας πεζοναύτης»

Αποτέλεσμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, πέρα από την ένταση που προκλήθηκε, ήταν να χάσει τη ζωή του ο ένας πιλότος, όπως επίσημα ανακοίνωσε η Μόσχα, αναφέροντας ότι «έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος». Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των πιλότων, ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν πεζοναύτες, δέχθηκε πυρά από το έδαφος με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να χάσει τη ζωή του.

Σώος ο δεύτερος πιλότος, επέστρεψε στη ρωσική βάση στη Συρία

Ζωντανός είναι τελικά ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού μαχητικού που κατερρίφθη χθες από τουρκικά F-16, όπως έγινε γνωστό τόσο από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις όσο και από τον πρεσβευτή της χώρας στη Γαλλία.

Ο πιλότος, ο οποίος βρισκόταν στα χέρια του συριακού στρατού, επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση, στη Συρία.

«Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία

Η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, όπως κατηγορηματικά δήλωσε σήμερα (25/11) ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποστήριξε με δηλώσεις του ότι η Άγκυρα ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία τραυματίζοντας δύο Τούρκους πολίτες.

Νταβούτογλου: Γείτονες και φίλοι μας οι Ρώσοι

Η Τουρκία δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μια «φιλική και γειτονική χώρα», που προκλήθηκε μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.

«Εχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Νταβούτογλου και εξήγησε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον των Τουρκμένων με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πούτιν στέλνει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν γνωστοποίησε ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν στη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέστησε επίσης στους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις