ΚΟΣΜΟΣ

Κολωνία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις σεξουαλικές επιθέσεις - Ποιοι ήταν οι επίδοξοι βιαστές

Κολωνία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις σεξουαλικές επιθέσεις - Ποιοι ήταν οι επίδοξοι βιαστές

Η γερμανική αστυνομία έχει αναγνωρίσει τρεις υπόπτους για τις επιθέσεις σε γυναίκες κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Περίπου 90 γυναίκες φέρεται πως έπεσαν θύματα κλοπής, απειλών ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά κατά τους εορτασμούς για την έλευση του Νέου Έτους έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης από νεαρούς, στην πλειονότητά τους μεθυσμένους, άνδρες ανέφερε χθες η αστυνομία, που χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «νέα διάσταση στο έγκλημα».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κολωνία δήλωσε πως οι δράστες των επιθέσεων φαίνεται πως ήταν «αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής», με αποτέλεσμα ακροδεξιές οργανώσεις να ζητήσουν να σταματήσει η υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία.

Η αστυνομία δήλωσε πως οι επιθέσεις συνέβησαν όταν περίπου 1.000 άνδρες διαμοιράστηκαν σε ομάδες καθώς οι αξιωματικοί της έδιωχναν τον κόσμο από μια πλατεία ώστε να εμποδίσουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων από την κορυφή της σκάλας πάνω στο πλήθος από κάτω.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ραλφ Τζέγκερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις. Αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα για την έρευνα, είπε όμως πως αναμένει «μια πολύ λεπτομερή έκθεση» αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία.

Περίπου 150 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τον καθεδρικό της Κολωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών. Ένας από αυτούς κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Κυρία Μέρκελ, πού είστε; Τι λέτε; Αυτό μας τρομάζει!»

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένη από τις επιθέσεις.

Οι μαρτυρίες

«Μας έπιαναν ανάμεσα στα πόδια, έπιαναν και τις φίλες μου. Ο φίλος μου προσπάθησε να με τραβήξει μακριά, αλλά ήταν μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ίσως 30 ή 40», εξηγεί με «σπασμένη» φωνή μία νεαρή γυναίκα, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Άκουσα έναν ήχο και ένιωσα κάτι να πέφτει στην κουκούλα μου. Ένα πυροτέχνημα είχε πέσει και έκαψε τη μπλούζα μου. Κατάφερα να το βγάλω πριν εκραγεί. Οι ουλές που έχω παραμείνουν, αλλά ήμουν τυχερή που δεν εξερράγη», είπε συγκλονισμένη μία ακόμα γυναίκα, θύμα των ταραχών στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας.

Οι... οδηγίες της δημάρχου Κολωνίας

Σε μια έκτακτη συνάντηση στο Αρχηγείο της Αστυνομίας η Δήμαρχος της Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ, πρότεινε ενέργειες που πρέπει να κάνουν τα ίδια τα θύματα για να μην αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Οι γυναίκες μπορούν να διατηρούν απόσταση από παρακείμενους άντρες, μήκους «όσο απλώνεται το χέρι», να παραμένουν μαζί με την παρέα τους και να μην απομακρύνονται, να αποζητούν την βοήθεια ή την μαρτυρία των παρευρισκομένων σε περίπτωση επίθεσης και να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία για το περιστατικό.

Οι δηλώσεις της ξεσήκωσαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς να την κατηγορούν για «θυματοποίηση» και για αποπροσανατολισμό, ενώ έγινε και θέμα στο Twitter με hashtag, «#einarmlaenge», (όσο το μήκος ενός χεριού).

Σχετικές ειδήσεις