ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Ήθελαν να χτυπήσουν πυρηνικούς σταθμούς!

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Ήθελαν να χτυπήσουν πυρηνικούς σταθμούς!

Ανατριχίλα προκαλεί βελγικό δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν χτύπημα σε πυρηνικούς σταθμούς!Συγκεχυμένες εν τω μεταξύ είναι οι πληροφορίες που φτάνουν από το Βέλγιο καθώς το ανθρωποκυνηγητό για τον ή τους δράστες που έχουν διαφύγει μετά τοαιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο και το μετρότης βελγικής πρωτεύουσας, συνεχίζεται.

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας "DH" κάνει σήμερα λόγο για σχέδιο των τρομοκρατών να πλήξουν πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου, το οποίο όμως δεν πραγματοποίησαν καθώς μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντελσάμ, άλλαξαν τα σχέδιά τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, κατά τις έρευνες των αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τα αδέρφια Μπακράουι να καταγράφουν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών!

Πέντε οι δράστες;

Χθες Τετάρτη, η βελγική εφημερίδα "De Standaard", επικαλούμενη πηγή από την αστυνομία ανέφερε ότι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ ήταν ο Ναζίμ Λαχράουι.

na

Αρχικά, είχε μεταδοθεί ότι ο Λαχράουι ήταν ο άνδρας με το καπέλο και τα λευκά ρούχα στη γνωστή φωτογραφία με τους τρεις δράστες που έχει κυκλοφορήσει από την ημέρα της επίθεσης στο αεροδρόμιο.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τις βελγικές αρχές οι οποίες διευκρίνισαν πως ο Λαχράουι είναι ο τζιχαντιστής αριστερά στην κεντρική φωτογραφία.

Ο άνδρας με το καπέλο συνεχίζει να διαφεύγει και καταζητείται.

Σήμερα Πέμπτη (24/03), δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας "Daily Mail" κάνει λόγο για «τουλάχιστον πέντε υπόπτους που βρίσκονται στο στόχαστρο των βελγικών αρχών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας με το καπέλο».

Σημειώνει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, τέσσερις από αυτούς παρακολουθούσαν κρυφά από απόσταση τις επιθέσεις μέσα σε ένα Audi S4, το οποίο ανήκει σε έναν γνωστό στις Αρχές, εξτρεμιστή.

Αυτοί οι τέσσερις μαζί με τον άνδρα με το καπέλο, είναι οι ύποπτοι που κυνηγά η βελγική αστυνομία.

Το Audi καθώς κι ένα Renault Clio, σύμφωνα πάντα με την "Daily Mail", εθεάθησαν κοντά στο αεροδρόμιο και πιστεύεται ότι έφτασαν εκεί μαζί με το ταξί που μετέφερε τους τρομοκράτες.

Ο βομβιστής του μετρό, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ενώ ο αδερφός του Ιμπραήμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο μαζί με τον Λαχράουι, κάτι που μαρτυρά ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου και του καταζητούμενου άνδρα με τα λευκά και το καπέλο.

Μάλιστα αυτό είναι που φέρεται σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα να μετέφερε την ισχυρότερη βόμβα, η οποία για άγνωστο λόγοδεν εξερράγη.

Μέχρι τώρα οι ταυτοποιηθέντες ήταν πάντως Βέλγοι υπήκοοι.

543535

Ο πέμπτος δράστης

Οι βελγικές αρχές καταζητούν και έναν δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Ο καταζητούμενος βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων των Βρυξελλών, με την υπουργό Υγείας του Βελγίου να αφήνει να εννοηθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν ν΄ανέβει.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 300, οι 61 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι καμικάζι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί

Ένα μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών ενδέχεται να απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στο Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα Derniere Heure, σύμφωνα με την οποία το όχημα που στάλθηκε για να τους μεταφέρει ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν ζητήσει.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η DH γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και οι δύο άλλοι ύποπτοι για την επίθεση στο Ζαβεντέμ είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας.

Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαλίτσες τους. Έτσι, άφησαν μία πίσω τους.

Οι δύο άνδρες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ ο τρίτος διέφυγε, αφήνοντας τον σάκο με τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο ταξιτζής αναγνώρισε τους πελάτες του από τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης και επικοινώνησε με την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα απ' όπου τους είχε παραλάβει, στο προάστιο Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μια μεγάλη βόμβα με καρφιά και την εξουδετέρωσαν.

Οι βέλγικες αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξέλλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφών Ελακραουί είχε γράψει τη «διαθήκη» του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Στη «διαθήκη» αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα αυτού του κειμένου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι «πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής».

Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη (24/03) και αύριο (25/03), μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο (26/03)» δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις