ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αυλαία για το Euro 2016 στη σκιά κοινωνικών αναταραχών και φόβων για τρομοκρατία (Vids)

Γαλλία: Αυλαία για το Euro 2016 στη σκιά κοινωνικών αναταραχών και φόβων για τρομοκρατία (Vids)

Η αυλαία του Euro 2016 ανοίγει επιτέλους σήμερα (10/6) με τον αγώνα της Γαλλίας κατά της Ρουμανίας στο Σταντ ντε Φρανς σε μία χώρα που συγκλονίζεται από κοινωνικές αναταραχές και υπό τη σκιά των ανησυχιών για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα κατορθώσουν να φθάσουν χωρίς προβλήματα στο Σεν-Ντενί, στις πύλες του Παρισιού, τη στιγμή που οι σιδηροδρομικές μεταφορές πλήττονται από απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δέκα ημέρες;

Το Σταντ ντε Φρανς και οι 80.000 θέσεις γίνονται σήμερα το επίκεντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις μήνες με φόντο τη μεταρρύθμιση των εργασιακών και την απελευθέρωση των απολύσεων. Το στάδιο είναι ένας τόπος ισχυρών συμβολισμών στη γαλλική συλλογική συνείδηση.

Σε αυτό το στάδιο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1998, εκεί όπου η εθνική της Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμ πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ 2014 στις 19 Νοεμβρίου 2013. Και γύρω από αυτό το στάδιο τον Νοέμβριο του 2015 ανατινάχθηκαν οι καμικάζι στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 130 ανθρώπους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το στάδιο, οι Γάλλοι ελπίζουν ότι θα δουν τον Ντιντιέ Ντεσάμ να σηκώνει το φετινό ευρωπαϊκό κύπελλο, όπως το έκανε ως ποδοσφαιριστής στο πλευρό του Ζιζού στο Μουντιάλ του 1998.

Όμως στο μεταξύ και μέχρι να πέσει η αυλαία του Euro 2016 στις 10 Ιουλίου, η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν διεξάγεται στο αναμενόμενο κλίμα χαράς.

Η Γαλλία ζει ταραγμένες ώρες στο κοινωνικό μέτωπο, που ενισχύουν στο εξωτερικό την εικόνα μίας χώρας σε απεργία διαρκείας. Και η πρωτεύουσά της στέλνει στον κόσμο τις εικόνες από δρόμους με σωρούς σκουπιδιών εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών.

«Το Κράτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» απέναντι στις απεργίες, προειδοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προσέθετε ότι δεν αποκλείει «καμία υπόθεση» για τη μεταφορά του κόσμου στο Σταντ ντε Φρανς, τη στιγμή που οι μηχανοδηγοί του προαστιακού (RER) βρίσκονται σε απεργία.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT δήλωσε υιοθετώντας κατευναστικό τόνο: «Δεν είμαι βέβαιος ότι ο αποκλεισμός των θεατών θα δώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα στη CGT».

Τι θα συμβεί σήμερα, αλλά και τις ημέρες που έρχονται; Διότι τα συνδικάτα των πιλότων της Air France διατηρούν τη πίεση, με την απεργία που έχουν αναγγείλει από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη διαδήλωση κατά του νόμου για την εργασία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Euro δεν είναι το καταστροφικό σενάριο που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο. Η ανησυχία για την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και πλέον και στα smartphones με την εφαρμογή «alerte attentat», ενώ ποδοσφαιριστές και θεατές θα πρέπει να μάθουν να συγκατοικούν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί μαζικά για την προστασία τους.

«Η γιορτή έχει ήδη χαλάσει»

Η γιορτή του ποδοσφαίρου «έχει ήδη χαλάσει» εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να περιπλέξουν τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, δήλωσε σήμερα ο Ζακ Λαμπέρ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016.

«Η εικόνα που δίνεται δεν είναι αυτή που θέλαμε», δήλωσε ο Ζακ Λαμπέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, ενώ στην ερώτηση εάν οι απεργίες απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή, απάντησε «Έχει ήδη χαλάσει».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία θα δημιουργήσουν δυσκολίες που «δεν θα έχουν επιπτώσεις στη διεξαγωγή των αγώνων», συνέχισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «από τη στιγμή που οι ομάδες και οι διαιτητές μπορούν να μετακινηθούν», ακόμη και με ιδιωτικά μέσα.

«Όμως, οι αγώνες γίνονται για τους θεατές και αυτό είναι πιο περιπεπλεγμένο. Αν όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να έρθουν στη Γαλλία, να κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, αυτό είναι πιο οδυνηρό», είπε.

«Όλα τα σκουπίδια θα μαζευτούν»

Η δήμαρχος του Παρισιού Αλ Ινταλγκό δεσμεύτηκε σήμερα (10/6) για την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, παρά την απεργία που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, η οποία πλήττει την εικόνα της Γαλλίας ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro-2016.

«Βεβαίως, όλα τα σκουπίδια θα μαζευτούν». Πότε; «Εδώ, τώρα. Σήμερα, ήδη γίνεται η αποκομιδή τους», δήλωσε στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα RMC και BFMTV.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν «μερικές ημέρες» για να επανέλθει η κατάσταση της πόλης στην φυσιολογική της εικόνα.

Εδώ και ημέρες, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού, παρουσιάζοντας ένα δυσάρεστο θέαμα στην πρωτεύουσα, την ώρα που ξεκινά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για το οποίο αναμένονται δύο εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες.

Το προσωπικό του δήμου και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας οικιακών απορριμμάτων της χώρας, το εργοστάσιο στο Ιβρί-σιρ-Σεν, στην περιοχή του Παρισιού. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους έως την προσεχή Τρίτη, για να συμπέσει με την εθνική ημέρα διαδηλώσεων κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης.

INSURRECTION from Clement Gino on Vimeo.

Σχετικές ειδήσεις