ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της Τζο Κοξ (vid)

Βρετανία: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της Τζο Κοξ (vid)

Σοκαρισμένη παραμένει για δεύτερη μέρα η Βρετανία

Μία ημέρα μετά τη δολοφονική επίθεση, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία λόγια της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, λίγο πριν εκπνεύσει.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν χάσει τη ζωή της η βοηθός της Fazila Aswat, η οποία βρισκόταν μαζί της, είπε πως έσπευσε να την βοηθήσει και της ζήτησε να σηκωθεί, με την Τζο Κοξ να απαντά: «Δεν μπορώ, πονάω πάρα πολύ».

Ο πατέρας της Aswat δήλωσε ότι η κόρη του έμεινε δίπλα στην Κοξ μέχρι να φτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο που μετέφερε την άτυχη γυναίκα στο νοσοκομείο. «Είπε ότι τα τραύματα της Τζο ήταν τόσο σοβαρά και ότι την είχε στα χέρια της. Υπήρχε πολύ αίμα. Της είπε "Τζο, σήκω επάνω", αλλά εκείνη της απάντησε "ο πόνος μου είναι πολύ μεγάλος". Και πιστεύω ότι αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Τζο», είπε ο πατεράς της Aswat.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική αστυνομία χαρακτηρίζει την δολοφονία της Κοξ ως «στοχευμένη επίθεση».

Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία της 41χρονης Κοξ στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη «ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Είμαστε ενήμεροι για τις εικασίες που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτή είναι μια σαφής γραμμή που ακολουθούμε στην έρευνα», ανέφερε η Κόλις στην ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία γνωρίζει επίσης όσα γράφονται στον Τύπο για τους δεσμούς του με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις «που επίσης αποτελούν προτεραιότητα στις έρευνες, οι οποίες θα μας βοηθησουν να καθορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης εναντίον της Τζο», συνέχισε.

Όσον αφορά τις πιθανές διασυνδέσεις του με νεοναζιστικούς κύκλους, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι στο σπίτι του βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα καθώς και ακροδεξιά αναγνώσματα, μεταξύ των οποίων και ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή πιστολιών.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο 52χρονος, που ζούσε μόνος του εδώ και 20 χρόνια, μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ήταν συνδρομητής στο νοτιοαφρικανικό περιοδικό S.A. Patriot που εκδίδεται από την οργάνωση υπέρ του απαρτχάιντ White Rhino Club.

Σχετικές ειδήσεις