ΚΟΣΜΟΣ

LIVE - Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον απέναντι στους ηγέτες της ΕΕ μετά το Brexit

LIVE - Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον απέναντι στους ηγέτες της ΕΕ μετά το Brexit

Αρχίζουν και... επισήμως οι πιέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου του με την Ευρωπαϊκή Ένωση - Το μέλλον της ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit θα τεθεί επί τάπητος σε Σύνοδο Κορυφήςτων «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Η ΕΕ πιέζει για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θέλοντας να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας μετά το Brexit.

Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των μελών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα διδάγματα του Brexit και να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη μετάδοση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει «μόλις αυτό είναι δυνατό» το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως «η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Δείτε τις προσελεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής

17:15 Τσίπρας: Πρέπει να λάβουμε γενναίες αποφάσεις για την ΕΕ.

17:05 Ντάισελμπλουμ: Λιγότερο ευνοϊκή για τη Βρετανία μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

16:50 Μογκερίνι: Σήμερα θα πρέπει να καθοριστεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ή όχι να μπει σε διαπραγματεύσεις. Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, όμως ο κόσμος δεν σταματά, η ΕΕ συνεχίζει, περιμένουμε το Λονδίνο να μας πει τι θα γίνει τώρα.

16:40 Ολάντ: Είναι μια ιστορική απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο - Η Ευρώπη συνεχίζει όμως.

16:36 Σουλτς: Θλιβερό και επικίνδυνο το αποτέλεσμα για το Brexit - Το άρθρο 50 είναι περίπλοκο για μας.

16:30 Μέρκελ: Θα παραμείνουμε ενωμένοι - Θα συζητήσουμε σήμερα και το ζήτημα της μετανάστευσης. Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

16:20 Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κάμερον, λέγοντας πως διοργάνωσε το δημοψήφισμα για καθαρά εσωτερικούς λόγους. «H ΕΕ δεν είναι facebook, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει κατάσταση it's complicated. Θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, αφού αυτό ψήφισαν οι πολίτες της Βρετανίας», τόνισε ο κ. Μπετέλ.

16:15 Κάμερον: Ελπίζω σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση για το Brexit - Θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ.

16:10 Οι δηλώσεις των ηγετών Λουξεμβούργου, Σουηδίας και Λιθουανίας.

15:55 Μαρκ Ρούτε: Η Αγγλία έχει καταρρεύσει πολιτικά και οικονομικά.

15:30 Ντόναλντ Τουσκ: «Το Λονδίνο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όμως καμία συνομιλία δεν μπορεί να αρχίσει εάν πρώτα η Βρετανία ​δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Σχετικές ειδήσεις