ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής - Καρφιά και αιχμές Γιούνκερ για Brexit: Θέλουν να φύγουν, αλλά… παραμένουν!

Σύνοδος Κορυφής - Καρφιά και αιχμές Γιούνκερ για Brexit: Θέλουν να φύγουν, αλλά… παραμένουν!

Την απαίτηση να ξεκινήσει το Λονδίνο τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 50 για έξοδο ενός κράτους από την ΕΕ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας «καρφιά» και αιχμές για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Τουσκ και τους υπόλοιπους. Δεν θα υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου. Και καμία άλλη συζήτηση. Αυτό είπα και στην Κομισιόν ότι δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Ο κύριος Κάμερον θέλει κάποιο χρόνο για περισυλλογή. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πώς αυτοί που θέλουν να φύγουν, θέλουν και να παραμένουν. Δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, τώρα ζητούν χρόνο. Αν θέλεις να φύγεις έχεις και σχέδιο. Το αίτημα πρέπει να γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και πρέπει να γίνει το ταχύτερο. Εγώ, ο Σουλτς και ο Τουσκ ζητήσαμε να γίνει το συντομότερο δυνατό», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν διευκρινίζοντας πως σήμερα ορίστηκαν οι προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. «Μιλήσαμε για την κεφαλαιακή ένωση και την ψηφιακή αγορά», είπε.

Σε ό,τι αφορά στη Μεγάλη Βρετανία είχαμε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση και αφού δεν υπάρχει ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε.

Σχετικές ειδήσεις