ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έπεσε στο «κενό»

Γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έπεσε στο «κενό»

Περισσότεροι από 161 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος, που πραγματοποίησε μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά του Ερντογάν, ενώ μέχρις στιγμής έχουν συλληφθεί 1563 πραξικοπηματίες στρατιώτες και αξιωματικοί.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκκαθαρίσεις στο στράτευμα οι οποίες μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη, σημειώνοντας πως, όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πραξικόπημα» και μίλησε για «έντονη κινητικότητα μιας μικρής μειοψηφίας στο στράτευμα». Υποστήριξε ότι επειδή επρόκειτο να γίνουν εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τα στοιχεία αυτά προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρης ηρεμία και τάξη στην Τουρκία, αλλά όπως όλα δείχνουν η απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας έπεσε στο «κενό», την ώρα που συνεχίζονται να γίνονται συλλήψεις των ατόμων που την υποστήριξαν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο το πραξικόπημα απέτυχε παταγωδώς για τρεις κυρίως λόγους: στη συμμετοχή, την αντίδραση των υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και τον ρόλο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Bahcesehir University στην Κωνσταντινούπολη, οι λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής:

  • Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που μετείχε στην απόπειρα
  • Το γεγονός ότι το καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, που αντέδρασε στην απόπειρα πραξικοπήματος

Σχετικές ειδήσεις