ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: «Στρατιώτες» του ISIS οι δράστες (pics & vids)

Επίθεση Γαλλία: «Στρατιώτες» του ISIS οι δράστες (pics & vids)

Δύο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία σε πόλη της Νορμανδίας - Έσφαξαν έναν ιερέα και τραυμάτισαν τρεις πιστούς - Σαράντα λεπτά αργότερα έπεσαν νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας - «Στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτουςοι δράστες, 19χρονος «γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες» ο ένας που ταυτοποιήθηκε - Βιντεοσκόπησαν τη σφαγή;

Δύο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας και κράτησαν ομήρους σε καθολική εκκλησία πόλης της Νορμανδίας, κοντά στη Ρουέν, λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Οι δράστες της επίθεσης - ο ένας εκ των δύο δραστών είχε γενειάδα ενώ ο άλλος φόραγε το παραδοσιακό καπέλο των μουσουλμάνων «chachia», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro» - έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας στις 10:45 (τοπική ώρα) καθώς έβγαιναν από την εκκλησία έπειτα από περίπου 40 λεπτά ομηρίας. Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Φωτογραφία σοκ λίγο μετά την επίθεση:

adel3

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση μετέδωσε ότι οι δράστες ήταν «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Συγκεκριμένα, μέσω του πρακτορείου, το ΙΚ ανακοίνωσε πως «δύο στρατιώτες του» πραγματοποίησαν την επίθεση σε μία εκκλησία στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ιερέας.

Οι δράστες της επίθεσης «αποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του (διεθνούς) συνασπισμού που μάχεται κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία», γράφει το Amaq.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας από τους δύο δράστες ήταν 19χρονος Γάλλος, «γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες», ο οποίος είχε εκδοθεί από την Ελβετία στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2015, αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί από την Τουρκία.

Ο άνδρας αυτός είχε προσπαθήσει να φθάσει στη Συρία το 2015 και, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε διότι τον βάρυναν υποψίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους και υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Ο Α.Κ. είχε προσπαθήσει δύο φορές να φτάσει στη Συρία, αρχικά μέσω Μονάχου, αλλά χωρίς επιτυχία, και στη συνέχεια μέσω Γενεύης. Είχε φυλακιστεί για μερικές ημέρες στην φυλακή Champ-Dollon και στη συνέχεια είχε εκδοθεί στη Γαλλία, όπου κατηγορήθηκε ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές πράξεις», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Tribune de Genève.

adel2

Λίγο αργότερα, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν δήλωσε ότι ο 19χρονος αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του Αντέλ Κερμίς.

Όπως επιβεβαίωσε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι τον Μάρτιο του 2015, ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα, ενώ είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλα γαλλικά δημοσιεύματα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν ύποπτο που σχετίζεται με τη σφαγή στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, κοντά στη Ρουέν.

adel6

Οι πέντε τουλάχιστον όμηροι, -ένας παπάς, δύο καλόγριες και δύο πιστοί- έζησαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια ενόπλων στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ (Saint-Etienne-du-Rouvray), ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο του ιερέα, Jacques Hamel, 86 ετών, του οποίου οι δράστες έκοψαν με μαχαίρι την καρωτίδα, όπως αναφέρει το RussiaToday.

Σύμφωνα μάλιστα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή, οι δύο τζιχαντιστές υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν, ενώ βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία.

Η μοναχή, η οποία μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.

«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», αποκάλυψε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφία του ιερέα.

image 4 e1469530434401

Νωρίτερα, αφού μια καλόγρια κατάφερε να ξεφύγει ενημερώνοντας την αστυνομία, μονάδες της αντιτρομοκρατικής μαζί με πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και περικύκλωσαν το χώρο γύρω από την εκκλησία, ενώ σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι RTL, εκτός από τον νεκρό ιερέα υπάρχουν τρεις τραυματίες, εκ των οποίων η υγεία του ενός βρίσκεται σε κρίσμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη Le Point, κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι δράστες φώναζαν «Daesh» (το αραβικό ακρωνύμιο για την τρομοκρατική οργάνωση ISIS), πληροφορία που δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί επίσημα.

Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ολάντ: Η Γαλλία απειλείται σοβαρότερα από ποτέ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε μάλιστα λόγο για μία «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» που φέρει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους., ενώ κατήγγειλε «την άνανδρη δολοφονία του πάστορα από δύο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», τονίζοντας πως η απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γαλλία και την Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή όσο σήμερα.

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο πόλεμος ενάντια στον ισλαμικό φανατισμό, και στο εξωτερικό και εντός της χώρας, θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στην Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να (συντρίψει) την τρομοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Όπως παράλληλα έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Γαλλίας ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Πράγα.

«Η απειλή παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μία κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση», κατέληξε.

Πάπας Φραγκίσκος: Βάρβαρη δολοφονία

«Είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι επειδή αυτή η φρικτή βιαιότητα συνέβη σε μια εκκλησία, στην οποία εξυμνείται η αγάπη του Θεού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, συμπληρώνοντας πως «ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει στον πόνο που προκάλεσε η νέα αυτή ασύλληπτη βία», ενώ αισθάνεται τη φρίκη της», καταδικάζοντας «με τον πλέον έντονο τρόπο οποιαδήποτε μορφή μίσους».

Πρόσθεσε δε, ότι ο ποντίφικας προσεύχεται υπέρ των ατόμων που επλήγησαν από την νέα επίθεση, για να καταλήξει: «Πρόκειται για μια φοβερή είδηση, η οποία προστίθεται, δυστυχώς, σε μια σειρά από βιαιότητες οι οποίες, τις ημέρες αυτές, μας έχουν κλονίσει, προκαλώντας τεράστια ανησυχία και πόνο».

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Για μία νέα επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών έκανε, από την πλευρά της, λόγο η Μαρίν Λεπέν.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που φέρει τη σφραγίδα των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«H Γαλλία κι ολόκληρος ο καθολικός κόσμος θρηνεί.Καταδικάζουμε την βάρβαρη αυτή επίθεση», έγραψε επίσης στο Twitter o Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι, δηλώνει τέλος ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

Βοήθεια στις έρευνες από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα «Με τον πιο έντονο τρόπο» καταδίκασε την επίθεση και ο Λευκός Οίκος, προσφέροντας βοήθεια για τις έρευνες στις γαλλικές αρχές.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια κοινή δέσμευση για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των πίστεων, και η σημερινή βία δεν κάμπτει αυτή τη δέσμευση», σημείωσε σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

france rouen hostage

Σχετικές ειδήσεις