ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών 2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Σε απόλυτη ανατροπή εξελίχθηκε η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ - Oι Αμερικανοί έκαναν την έκπληξη και εμπιστεύτηκαν το άγνωστο - Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε τουλάχιστον 276 εκλέκτορες - Το όριο για τη νίκη ήταν 270.

Ο χάρτης στις ΗΠΑ «βάφτηκε κόκκινος» με τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν στο απόλυτο κενό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά καθώς κέρδισε τις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο, τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν την κυριαρχία τους τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχοντας τον έλεγχο του Κονγκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΗΠΑ

neos proedros ipa trump

«Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και αυτούς που επέλεξαν να μην με ψηφίσουν», δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάθε Αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά του. Κανένας άνδρας και γυναίκα σε αυτή τη χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη του ξανά. Νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, υποδομές. Οι υποδομές μας έχουν περιέλθει σε παρακμή, θα χτίσουμε ξανά όλοι μαζί», πρόσθεσε.

«Η Αμερική έχει στόχο το καλύτερο, απαιτούμε το πεπρωμένο της χώρας μας, πρέπει να ονειρευτούμε τα πάντα για τη χώρας εκ νέου. Προς την παγκόσμια κοινότητα, θα είμαστε δίκαιοι με όλους, βάζοντας πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ», συνέχισε.

Τέλος, συνεχάρη την Κλίντον για την προσφορά της.

Δείτε το βίντεο!

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ο οποίος υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών παραμένει αβέβαιο, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και πλέον επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της εκστρατείας της, πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

Προέτρεψε δε τους υποστηρικτές της υποψήφιας των Δημοκρατικών να γυρίσουν στα σπίτια τους!

Παρ' όλα αυτά, λίγο αργότερα η Χίλαρι επικοινώνησε με τον Τραμπ και αναγνώρισε την επικράτησή του.

Δείτε το βίντεο!

H πρώτη επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος ηγέτης, σε τηλεγράφημα που απέστειλε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον θα έχουν έναν εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, προς όφελος και των δύο χωρών.

Συγχαρητήρια Σουλτς σε Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δήλωσή του, έδωσε συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τη νίκη τους στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός αναφέρει ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες και τους φόβους των Αμερικανών πολιτών, ωστόσο τώρα θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τσαβούσογλου: Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα ενισχυθούν μετά τη νίκη του Τραμπ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

ΕΕ: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

«Η νίκη του Τραμπ έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994»

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Άλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίστηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΡΑΜΠ

Το χρονικό της ψηφοφορίας

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (08/11) σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες.

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Λευκό Οίκο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) σε ένα εκλογικό κέντρο στο Μανχάταν.

amerikanikes ekloges trump

Ο μεγιστάνας έφθασε στο εκλογικό κέντρο με λιμουζίνα κι έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνια. «Όλα πάνε καλά, γενικά μιλώντας», είπε στους δημοσιογράφους.

Όταν τον ρώτησαν ποιον ψήφισε, ο 70χρονος Τραμπ, απάντησε χαμογελώντας: «Δύσκολη η απόφαση...».

Όταν δε τον ρώτησαν εάν θα αναγνωρίσει την ήττα του στην περίπτωση που η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον ανακοινώσει τη νίκη της, απάντησε λακωνικά: «θα δούμε τι θα συμβεί».

Οι κάλπες στις πολιτείες Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια άνοιξαν στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα), καθώς και σε τμήματα της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Μέιν και του Νιου Χαμσάιρ. Μάλιστα ψηφοφόροι, ανέβαζαν συνεχώς φωτογραφίες στα social media δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον τους για τις εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΥΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, πήρε ένα μικρό προβάδισμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τρία χωριά της πολιτείας Νιού Χάμσιρ, λαμβάνοντας 32 ψήφους έναντι 25.

Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4.

Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον έλαβε τρεις ψήφους. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Κέισικ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έλαβαν επιστολικές ψήφους.

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στο Νιού Χάμσιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια να ανοίξουν τις κάλπες τα μεσάνυχτα και να τις κλείσουν αμέσως μόλις όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την πλευρά του, ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ανοικτός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, ευχήθηκε «Ημέρα Brexit», δηλαδή νίκης του αουτσάιντερ.

Σταϊνμάιερ: Οι ΗΠΑ «διχασμένες» μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας

Η προεκλογική εκστρατεία «δίχασε» τις ΗΠΑ και συνιστά μια «δύσκολη κληρονομιά» για τον 45ο πρόεδρο της Αμερικής, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Εμείς στην Ευρώπη, όπως επίσης πολλοί Αμερικανοί πολίτες, είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η ιδιαίτερη προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε. Αφήνει πίσω της μια δύσκολη κληρονομιά για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εξουσία στο μέλλον, καθώς δίχασε την χώρα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας.

«Θα είναι δύσκολο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων, το οποίο έγινε ακόμα βαθύτερο», υπογράμμισε.

Ο Γερμανός υπουργός δεν θέλησε ωστόσο να προβεί σε δηλώσεις σχετικά τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εκλογική αναμέτρηση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

vv

Νωρίτερα, το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον προσήλθε νωρίς στο εκλογικό τμήμα (λίγο μετά τις 08:00 τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από το σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ, δηλώνοντας εξερχόμενος ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα».

Πάντως, οι κάτοικοι τριών μικρών κωμοπόλεων του Νιου Χαμσάιρ είχαν ήδη ψηφίσει. Μάλιστα, στο Ντίξβιλ Νοτς οι ελάχιστοι ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί τα μεσάνυχτα και έγιναν οι πρώτοι πολίτες που ψήφισαν στις ΗΠΑ.

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:

Σχετικές ειδήσεις