ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε για Brexit: Μην περιμένετε «α λα καρτ» έξοδο από την Ευρώπη

Σόιμπλε για Brexit: Μην περιμένετε «α λα καρτ» έξοδο από την Ευρώπη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή (18/11/2016) σε δηλώσεις του στους Financial Times, πως η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέξει ένα Brexit «α λα καρτ» που θα της επιτρέπει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να ελέγχει την ίδια στιγμή τη μετανάστευση.

«Η ελευθερία της κυκλοφορίας», υπογράμμισε ο Σόιμπλε, «πάει μαζί με την πρόσβαση στην ενιαία αγορά». «Δεν υπάρχει μενού α λα καρτ», επέμεινε. «Είναι το πλήρες μενού ή τίποτα απολύτως».

Ο έλεγχος της μετανάστευσης που προέρχεται από τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν ένας απο τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντίθετο με τη λειτουργία της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε μάλιστα την Τρίτη στο BBC «διανοητικά αδύνατες και πολιτικά αδιανόητες» τις απαιτήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επανέλαβε, μιλώντας σε τσεχική εφημερίδα, πως η χώρα του θέλει να συνεχίσει να συναλλάσσεται ελεύθερα με την ΕΕ περιορίζοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή μετανάστευση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε επίσης πως η Βρετανία, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί το Brexit, θα δεσμεύεται από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για πολλά χρόνια, στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής για παράδειγμα, αλλά και όσον αφορά τους λογαριασμούς που η χώρα πρέπει να πληρώσει στην Ένωση.

«Είναι πιθανό να υπάρξουν ορισμένες δεσμεύσεις που θα διατηρηθούν μετά την έξοδο (...) και ακόμη εν μέρει έως το 2030», είπε στους FT, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί «να δώσει γενναιόδωρες επιστροφές χρημάτων».

Σχετικές ειδήσεις