ΚΟΣΜΟΣ

Απειλεί η Άγκυρα: Θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη με μετανάστες

Απειλεί η Άγκυρα: Θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη με μετανάστες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται ήδη πιέσεις και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα δεν έχει σημασία, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς τη βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς, προσθέτοντας: «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη».

«Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε «λαϊκιστική» και «κοντόφθαλμη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Αντίποινα για τον θάνατο των τριών Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση στη Συρία

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα εκδικηθεί για την επίθεση στη Συρία στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες.

«Τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή επίθεση. Είναι σαφές ότι ορισμένοι δεν χαίρονται με αυτήν τη μάχη που δίνει η Τουρκία εναντίον του Νταές. Για την επίθεση αυτή ασφαλώς θα υπάρξει ανταπόδοση» είπε.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή. Αυτές είναι οι πρώτες απώλειες των τουρκικών δυνάμεων που αποδίδονται σε επιθέσεις του συριακού καθεστώτος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού επιτελείου στρατού, άλλοι 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε τον τομέα όπου σημειώθηκε η επίθεση, όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έγινε στη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών στην επίθεση αυτή, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε στην Αλ Μπαμπ.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία έχουν σκοτωθεί 15 Τούρκοι στρατιώτες.

Οι Αρχές απέλυσαν 10.500 δημόσιους υπαλλήλους ως ύποπτους για διασυνδέσεις με το PKK

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 10.500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους ένοπλους κούρδους του PKK, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Η Τουρκία έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 125.000 κρατικούς αξιωματούχους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι 10.500 στους οποίους αναφέρθηκε ο Μουεζίνογλου εντάσσονται στους συνολικά 125.000 ή αν πρόκειται για επιπλέον απολύσεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις συγκρούονται με τους αντάρτες του PKK στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο, και πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις με την ένοπλη οργάνωση ενώ συνέλαβε και φιλο-κούρδους πολιτικούς.

Σχετικές ειδήσεις