ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονική επίθεση Τουρκία: Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Καρλόφ

Δολοφονική επίθεση Τουρκία: Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Καρλόφ

Από το τον Ιούλιο του 2013 υπηρετούσε στην ρωσική Πρεσβεία της Άγκυρας, ο διπλωμάτης Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς, το απόγευμα της Δευτέρας (19/12) σε έκθεση ζωγραφικής στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο 62χρονος, Αντρέι Καρλόφ, ήταν διπλωμάτης καριέρας ήδη από την εποχή της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας και γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα.

Το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης.

antrei karlof

Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία. Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στην Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα υπηρέτησε στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρεσβευτή

Ο θάνατος του πρέσβη επιβεβαιώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και στην συνέχεια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο δράστης της επίθεσης φέρεται να είναι ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας, απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης, γεννημένος στο Αιδίνιο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σ΄ έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.

Την έκθεση φωτογραφίας, όπου έγινε η επίθεση επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας ενώ αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημερώθηκε για την δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς την Μόσχα, όπου αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την Συρία.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με την Ρωσία.

Σχετικές ειδήσεις