ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Αντίποινα Πούτιν σε Ομπάμα - Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

Ραγδαίες εξελίξεις: Αντίποινα Πούτιν σε Ομπάμα - Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε από την ανακοίνωση των νέων αμερικανικών κυρώσεων στην Ρωσία και η Μόσχα με τη σειρά της ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (30.12) ότι απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.

ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΤΙ ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ 35 ΡΩΣΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Η ρωσική «αρκούδα» περνάει στην αντεπίθεση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι θα απελάσει 35 Αμερικανούς μετά την «τιμωρία» της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες και κλείνει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ σε αντίποινα για μια σειρά παρενοχλήσεων στη Ρωσία εναντίον Αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα.

Οι Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος.

Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι απελάσεις αποτελούν «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ, συμπληρώνοντας: «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (...) πολιτικών πτωμάτων».

Σχετικές ειδήσεις