ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Κωνσταντινούπολη - Τουρκική εφημερίδα: Στην Ελλάδα ο μακελάρης του Ρέινα

Επίθεση Κωνσταντινούπολη - Τουρκική εφημερίδα: Στην Ελλάδα ο μακελάρης του Ρέινα

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη:Πέντε μέρες μετά την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν 60 ακόμη, νέα στοιχεία προκύπτουν από τις έρευνες των τουρκικών Αρχών, ανατρέποντας διαρκώς προηγούμενα δεδομένα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετείχαν δύο άτομα στην αιματηρή επίθεση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο βασικός ύποπτος έχει διαφύγει σε ελληνικό νησί, όπως αναφέρει η Haberturk και η Aksam.

Συγκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Aksam ο βασικός δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει σε ελληνικό νησί την ίδια κιόλας μέρα της επίθεσης την 1η Ιανουαρίου.

Συγκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Aksam, ο βασικός δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει σε ελληνικό νησί την ίδια κιόλας μέρα της επίθεσης την 1η Ιανουαρίου, μέσω φέρι στο οποίο επιβιβάσθηκε από το Γενί Καπί μαζί με δύο ακόμη υπόπτους με προορισμό την Μπαντίρμα, ενώ στη συνέχεια μέσω Μπαλίκεσιρ έφθασε στα παράλια του Αιγαίου με τελικό προορισμό ελληνικό νησί που μέχρι στιγμής δεν κατονομάζεται.

kirgi



Παράλληλα, η υπόθεση ότι οι δράστες του μακελειού ήταν δύο προκύπτει από την ανάλυση του οπτικού υλικού που έχουν στη διάθεση τους οι Αρχές και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το χρώμα και το σχέδιο του παντελονιού που φορά ο τρομοκράτης που σε βίντεο φαίνεται να εξέρχεται από σπίτι πριν την επίθεση είναι διαφορετικό από εκείνο που φορά ο άνδρας που εμφανίζεται σε βίντεο κάμερας κλειστού κυκλώματος να πυροβολεί με καλάσνικοφ, στο εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου Ρέινα.

Η υπόθεση ενισχύεται από το γεγονός ότι ο ύποπτος που αναγνωρίσθηκε ως κάτοχος διαβατηρίου του Κιργιστάν και εμφανίζεται στο βίντεο-σέλφι στην πλατεία Ταξίμ δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος με τον τρομοκράτη με το καλάσνικοφ, που κατάφερε να κρύψει πολύ καλά το πρόσωπο του από τις κάμερες, όπως μάλιστα προκύπτει και από αρκετές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για δύο επιτιθέμενους, οι οποίοι εκτελούσαν το δολοφονικό τους έργο με διασταυρούμενα πυρά.

Επίσης, το γεγονός ότι το βίντεο του υποτιθέμενου δράστη στην πλατεία Ταξίμ προέκυψε από δημοσίευση του ISIS μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτωνTelegram κινεί πλέον τις υποψίες των Αρχών ότι «διέρρευσε» εσκεμμένα με στόχο την παραπλάνηση των ερευνών και την απόκρυψη του δεύτερου δράστη ώστε να του δοθεί χρόνος να διαφύγει.

Τέλος, όπως δήλωσε σήμερα (5/1) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκο ένοπλος είναι πιθανόν Ουιγούρος και οι τουρκικές Αρχές έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρισκόταν και τις διασυνδέσεις του.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber, ο Καϊνάκ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, πρόσθεσε όμως ότι οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πιο πιθανό να έχουν αποτέλεσμα.

Νέα έφοδος της αστυνομίας και προσαγωγές υπόπτων

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα (5/1) τα ξημερώματα έφοδο σε πόλη που βρίσκεται στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε υπόπτους για διασυνδέσεις με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτηριακό συγκρότημα στην πόλη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη βρίσκονται εκεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, αλλά τουλάχιστον 36 είναι εκείνοι που έχουν συλληφθεί από την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σχετικές ειδήσεις