ΚΟΣΜΟΣ

Η τρομοκρατική επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στη Γαλλία (pics+vids)

Η τρομοκρατική επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στη Γαλλία (pics+vids)

Σοκαρισμένη από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο του Λούβρου, είναι η γαλλική κοινωνία.

Ο άνδρας ο οποίος προσπάθησε κραδαίνοντας μια ματσέτα να μπει στο μουσείο του και τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα από πυρά στρατιωτών είναι υπήκοος της Αιγύπτου και έφθασε στη Γαλλία στα τέλη του Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο ύποπτος, «που ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας», φέρεται ότι γεννήθηκε στην Αίγυπτο και είναι ηλικίας 29 ετών, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τη δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος όταν αιτήθηκε τη χορήγηση βίζας. Οι Αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν την ταυτότητά του.

Μια άλλη πηγή είπε ότι το πρόσωπο που ταξίδεψε με αυτήν τη βίζα «μπήκε στη γαλλική επικράτεια στις 26 Ιανουαρίου».

Ο δράστης επιτέθηκε με ματσέτα σε έναν στρατιώτη, στην είσοδο του Λούβρου φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Άλλοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά στην κοιλιακή χώρα.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Το απόγευμα αστυνομικοί ερεύνησαν ένα κτίριο σε μια οδό κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού.

louvros

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, θα ανοίξει πάλι αύριο, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Οντρί Αζουλαΐ. «Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό το απόγευμα για να ασφαλιστεί, θα ανοίξει αύριο», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο σημείο της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο των στρατιωτών που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο καθώς απέτρεψαν, όπως είπε, μια τρομοκρατική ενέργεια.

«Η επιχείρηση αυτή απέτρεψε προφανώς μια επίθεση, η τρομοκρατική φύση της οποίας δεν εγείρει πολλές αμφιβολίες», είπε ο Ολάντ από τη Μάλτα, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απειλή είναι εκεί, παραμένει και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» συνέχισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ εγκωμίασε για άλλη μια φορά το «θάρρος» και την «αποφασιστικότητα» των στρατιωτών.

Από μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση έγινε γνωστό στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη στο Παρίσι μια έρευνα της αστυνομίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας Γάλλος στρατιώτης άνοιξε πυρ στο κέντρο του Παρισιού έξω από το μουσείο του Λούβρου όταν συνάδελφος του δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο κεφάλι περίπου στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με την L'Express. Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν επιτεθεί ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ», γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Ο δράστης της επίθεσης είναι σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιά, ενώ ο στρατιώτης ελαφρά στο κεφάλι, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Χρειάστηκε απλά πέντε ράμματα στο τριχωτό της κεφαλής», σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο που έχει μεταφερθεί.

louvre 1

Ένας στρατιώτης πυροβόλησε έναν άνδρα ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στο μουσείο του Λούβρου ο οποίος έφερε σακίδιο πλάτης και όταν του απαγορεύθηκε η είσοδος εκείνος έβγαλε μαχαίρι και αποπειράθηκε να επιτεθεί σε άλλον στρατιώτη.

«Είδαμε τους πελάτες μέσα στην αίθουσα που έτρεχαν, αμέσως καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τρέξαμε, βγήκαμε έξω. Σκεφτήκαμε τη ζωή μας, είδαμε τον θάνατο να έρχεται μ' όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φοβηθήκαμε αληθινά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργαζόμενη σε εστιατόριο μέσα στην γκαλερί του Λούβρου.

Δε βρέθηκαν εκρηκτικά σύμφωνα με την έρευνα των πυροτεχνουργών στο σακίδιο, το οποίο περιείχε δύο μεγάλα μαχαίρια.

Δείτε ΕΔΩ τη φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Ένας στρατιωτικός άνοιξε πυρ, «τραυματίζοντας σοβαρά στην κοιλιά» τον δράστη, ενώ ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε ελαφρά στο τριχωτό της κεφαλής, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Καντό.

Ο δράστης έχει τραυματισθεί από πέντε σφαίρες, διευκρίνισε. «Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από ένα άτομο που ήταν φανερά επιθετικό και αποτέλεσε άμεση απειλή και τα σχόλια του οποίου μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει ένα τρομοκρατικό επεισόδιο», δήλωσε ο Καντό στους δημοσιογράφους.

«Υπήρχε και ένα δεύτερο άτομο που συμπεριφερόταν ύποπτα και το οποίο τέθηκε επίσης υπό κράτηση, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο άτομο αυτό και την επίθεση», πρόσθεσε ο Καντό.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ο ένας από τους στρατιώτες είχε αρχικά επίχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο, αλλά μάταια. Συνάδελφός του άνοιξε στη συνέχεια πυρ. Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού άρχισε έρευνα.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 250 βρίσκονταν μέσα στο μουσείο τη στιγμή της επίθεσης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν υπό περιορισμό για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Οι επισκέπτες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο πληροφορήθηκαν από τα μεγάφωνα για την απόπειρα επίθεσης και δεν υπήρξε πανικός, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και μερικά παιδιά έκλαιγαν καθώς οι φρουροί κατηύθυναν τον κόσμο να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα παράθυρα.

Δημιουργήθηκε μια περίμετρος ασφαλείας και πολλοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα είχαν κλείσει τις προσβάσεις στην περιοχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο μουσείο έκλεισαν.

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου, αντέδρασαν στην επίθεση αυτή πλέκοντας ομόφωνα το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας. Περίπου 3.500 στρατιώτες περιπολούν καθημερινά στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

Στη Γαλλία ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί) στο Παρίσι. Η χώρα ζει με τον φόβο νέων επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί δραστικά οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η Γαλλία επλήγη το 2015 και το 2016 από σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα και ιδιαίτερα στο Παρίσι. Η επίθεση στο Λούβρο σημειώθηκε ενώ η πόλη αρχίζει απόψε την εκστρατεία της για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σχετικές ειδήσεις