ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία Εκλογές: Άνετη επικράτηση του Ρούτε - Κέρδισε η Ευρώπη (Vids+Pics)

Ολλανδία Εκλογές: Άνετη επικράτηση του Ρούτε - Κέρδισε η Ευρώπη (Vids+Pics)

Ειδήσεις - Ολλανδικές εκλογές: Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατάφερε μια ισχυρή νίκη επί του αντι-Ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης (15/3), προσφέροντας μια τεράστια ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ανάλογα πολιτικά κύματα εθνικισμού και λαϊκισμού.

Τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμέτρηση στο 93% των ψήφων, δίνουν ποσοστό νίκης 21,2 % στο φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ο οποίος διαθέτει σαφές προβάδισμα. Στη συνέχεια, το κόμμα της άκρας δεξιάς (PVV)του Γκέερτ Βίλντερς ακολουθεί με 13,1%. Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή.

3853

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας, «απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες. «Αυτή η νύχτα αποτελεί το ορόσημο όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit και μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε "στοπ" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό».

«Γρίφος» ο σχηματισμός κυβέρνησης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων

Όλα δείχνουν ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150.

Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες.

Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

Ο Βίλντερς παραδέχεται την ήττα του, θα ασκήσει έντονη αντιπολίτευση στη βουλή

geert wilders

O Γκέερτ Βίλντερς, το ακροδεξιό κόμμα (PVV) του οποίου αναμλενεται να εξασφαλίσει 19 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ολλανδία, έκανε λόγο για «μια επιτυχία» παρά το γεγονός ότι το Κόμμα για την Ελευθερία θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στην αναμέτρηση, μαζί με άλλα δύο κόμματα, πίσω από τους φιλελεύθερους VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (16/3), ο Βίλντερς συνεχάρη τον Ρούτε, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, «(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια.

Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

To PVV είχε συγκεντρώσει 15 έδρες εκ των 150 συνολικά εδρών στην κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για τον αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.

17748268

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρετίζει την "ψήφο κατά των εξτρεμιστών"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη απόψε τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη "σαφή νίκη" που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια "ψήφο κατά των εξτρεμιστών".

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών", ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Ολλανδία, καθώς "ανέκοψε" την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη απόψε με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς "ανέκοψαν" με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Συγχαρητήρια της Άνγκελας Μέρκελ στον Μαρκ Ρούτε

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Συγχαρητήρια και από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Σχετικές ειδήσεις