ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίθεση με πυραύλους στη Συρία (vids)

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίθεση με πυραύλους στη Συρία (vids)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (7/4) δεκάδες πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, περισσότεροι από πενήντα πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από αντιτορπιλικά των ΗΠΑ που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον αρκετών στόχων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 59 πυραύλους «Τόμαχοκ».

Οι 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η επιχείρηση κατά της Συρίας φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

la fg us launches tomahawk missiles in syria p 008

Διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση: Διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία:

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή 7/4), διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ

la fg us launches tomahawk missiles in syria p 006

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεση στη συριακή βάση

Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

syriausa1200

Ρεξ Τίλερσον: Δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: «Δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας» αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρίας.

Επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης στην αεροπορική βάση

Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση. «Υπάρχουν υλικές καταστροφές», συμπλήρωσε.

«Η συριακή ηγεσία και η πολιτική της Συρίας δεν θα αλλάξει» είπε ο κυβερνήτης της Χομς, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο που επλήγη αποτελούσε ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η επίθεση δεν ήταν η πρώτη και πιστεύω ότι δεν είναι και η τελευταία», πρόσθεσε.

syriausa

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιδρομές θα συνεχιστούν

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Ο Τραμπ εξέταζε την επίθεση στη Συρία

Το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη στο Χαν Σεϊχούν, φέρεται να εξέταζε από χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε δήλωσει σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου.

Την είδηση είχε μεταδώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Ο Τραμπ βασίζεται στην κρίση του Μάτις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

* με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις