ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα Λονδίνο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Μαχαίρωσαν 15 φορές μια γυναίκα»

Τρομοκρατικό χτύπημα Λονδίνο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Μαχαίρωσαν 15 φορές μια γυναίκα»

Όταν τρεις άνδρες επιτέθηκαν με ένα βαν και μαχαίρια το βράδυ του Σαββάτου στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε μια γεμάτη κόσμο περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας, οι Λονδρέζοι τους αντιμετώπισαν με ό,τι βρήκαν πρόχειρο, σε μερικές περιπτώσεις ρίχνοντας εναντίον τους καρέκλες και τραπέζια.

Η επίθεση, κατά την οποία οι δράστες σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 50 πριν πυροβοληθούν και σκοτωθούν από αστυνομικούς, άρχισε με το βαν να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος των πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου.

«Φαινόταν σαν να έβαζε στόχο ομάδες ανθρώπων», δήλωσε στο Reuters ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, σύμβουλος επιχειρήσεων. Αφού το βαν ανέβηκε και κατέβηκε από το πεζοδρόμιο, είδε τουλάχιστον έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. «Ήταν φρικτό».

Στη συνέχεια οι δράστες, κρατώντας μαχαίρια, μετέφεραν την επίθεσή τους στη γειτονική Μπόροου Μάρκετ, όπου επιζήσαντες περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν σε μια περιοχή γεμάτη ανθρώπους που διασκέδαζαν σε μπαρ και εστιατόρια.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από το πάμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν».

«Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε βοηθήστε με, βοηθήστε με και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη», αφηγήθηκε στην Guardian.

Οι δράστες φώναζαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ» και ο Βόουλς λέει πως προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή τους.

«Καθώς έφευγαν, τους φώναζα "όι, όι, δειλοί!"», λέει. «Προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους ρίχνοντας πράγματα εναντίον τους ... Σκέφτηκα πως, αν πετάξω μπουκάλια ή καρέκλες, μπορεί να με κυνηγήσουν. Αν μπορέσω να τους κάνω να βγουν στον κεντρικό δρόμο, τότε η αστυνομία θα μπορούσε να τους σταματήσει, θα μπορούσαν προφανώς να τους πυροβολήσουν».

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα με μια μεγάλη λεπίδα, παρόμοια με κουζινομάχαιρο, και θύματα να αιμορραγούν από μαχαιριές. Είπαν ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας πανικόβλητοι από την περιοχή.

Ο Άλεξ Σέλουμ βρισκόταν στο παμπ Mudlark με τη φιλενάδα του και δύο φίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», αφηγήθηκε στο BBC.

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, έφριξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Έκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε».

«Ήταν ένας τύπος με ένα πολύ μακρύ μαχαίρι που μαχαίρωνε στην τύχη. Ένα αληθινό ζώο», είπε στον λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

Ένας μάρτυρας, που είπε στο BBC ότι ονομάζεται Μπεν, είπε πως είδε έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που μαχαίρωνε έναν άνδρα με μια λεπίδα η οποία του φάνηκε πως είχε μήκος γύρω στα 25 εκατοστά.

«Τον μαχαίρωνε ψυχρά και αυτός κατέρρευσε στο έδαφος», είπε για το θύμα. Τότε ο δράστης περπάτησε προς το Soutwark Tavern όπου κάποιος έριξε εναντίον του μια καρέκλα, λίγο πριν ακουστούν πυροβολισμοί.

Διαβάστε επίσης: Τρομοκρατικό χτύπημα Λονδίνο: Μαχαίρωναν όποιον έβλεπαν μπροστά τους - Εφτά οι νεκροί του μακελειού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις