ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Τραγωδία δίχως τέλος - Συνετρίβη Καναντέρ που επιχειρούσε στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Πορτογαλία: Τραγωδία δίχως τέλος - Συνετρίβη Καναντέρ που επιχειρούσε στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Επιχειρούσε στην περιοχή Πεντρογκάου Γκράντε

Ένα αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην Πορτογαλία συνετρίβη, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της αρχής πολιτικής προστασίας της χώρας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματούχους δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη χώρα προέλευσης του αεροσκάφους. Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες ενώ στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία και ειδικές ομάδες της πυροσβεστικής.

Έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα περισσότερα Καναντέρ, έχουν αναπτυχθεί από την Κυριακή στην περιοχή: έξι από την Ισπανία, τρία από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία. Η Πορτογαλία έχει από την πλευρά της ναυλώσει δύο Καναντέρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.

Η αρχή πολιτικής προστασίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κανένα Canadair που έχει στείλει η Μαδρίτη δεν ενεπλάκη σε κάποιο δυστύχημα.

Ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή της συντριβής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ουζέντα, βόρεια του Πεδρόγαου Γκραντε, όπου ξεκίνησε το Σάββατο η πυρκαγιά.

Έπειτα από μια βελτίωση της κατάστασης σήμερα το πρωί, η φωτιά αναζωπυρώθηκε αργότερα το μεσημέρι στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του Πεντρογκάου Γκράντε.

Η κατάσταση είναι σοβαρότερη κοντά στη κοινότητα Γκόις, βόρεια, όπου 27 οικισμοί εκκενώθηκαν από τις Αρχές. «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρότερη» δήλωσε η δήμαρχος, Λούρδες Καστανέιρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα ανατολικά του Πεντρογκάου Γκράντε, οι Αρχές απομάκρυναν επίσης τους κατοίκους 13 χωριών από τα σπίτια τους. Περίπου 1.200 πυροσβέστες και 400 πυροσβεστικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον της φωτιάς που έχει στοιχίσει την ζωή 64 ανθρώπων και τον τραυματισμό 157 ανθρώπων, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε όλη την Πορτογαλία περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση περίπου 100 εστιών πυρκαγιάς.