ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία – «Ξηλώνει» την Καταλονία μετά την απόφαση απόσχισης ο Ραχόι

Δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία – «Ξηλώνει» την Καταλονία μετά την απόφαση απόσχισης ο Ραχόι

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες μέρες για το μέλλον της Καταλονίας αλλά και ολόκληρης της Ισπανίας – Αυστηρό διάγγελμα Μαριάνο Ραχόι προς τους Καταλανούς- «Παράνομη η σημερινή διακήρυξη» – Παύει το καταλανικό Κοινοβούλιο και «αποκαθηλώνει» τους πάντες από την διοίκηση της περιφέρειας - Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα – Με την κατηγορία της εξέγερσης διώκεται ο Πουτζντεμόν

Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

raxoi katalonia

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ζωντανή εικόνα έξω από το καταλανικό Κοινοβούλιο

Διαβάτε επίσης: Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία – Ραγδαίες εξελίξεις

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δίωξη κατά του Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

carles 2 copy

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Σχετικές ειδήσεις