ΚΟΣΜΟΣ

«Έλιωσε» η Ευρώπη - Ιστορικά ρεκόρ ζέστης σε Γαλλία και Γερμανία (pics)

«Έλιωσε» η Ευρώπη - Ιστορικά ρεκόρ ζέστης σε Γαλλία και Γερμανία (pics)
AP Photo

Το Παρίσι κατέρριψε την Πέμπτη (25/7) το ιστορικό ρεκόρ ζέστης, που είχε καταγραφεί πριν από 70 χρόνια, με τον υδράργυρο να έχει εκτοξευθεί στους 42,4 βαθμούς Κελσίου στις 15:20 τοπική ώρα, στον σταθμό Παρίσι-Μονσουρί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Météo-France.

Το ρεκόρ είχε καταρριφθεί από νωρίς το απόγευμα με 41 βαθμούς.

Από την έναρξη των μετρήσεων το 1873, στο Παρίσι ο υδράργυρος δεν είχε υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου παρά μονάχα μία φορά, την 28η Ιουλίου του 1947 με 40,4 βαθμούς Κελσίου.

Νέο ρεκόρ και στη Γερμανία

Στη Γερμανία έσπασε ένα νέο απόλυτο ρεκόρ ζέστης, με τα θερμόμετρα να δείχνουν 40,9 βαθμούς Κελσίου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (DWD).

Η θερμοκρασία αυτή μετρήθηκε στο Λίνγκεν, στην Κάτω Σαξονία, γύρω στις 14.50 τοπική ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών είχε καταγραφεί μόλις την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή καταγραφή και ότι ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο το απόγευμα.

Και… όντως, αυτό συνέβη. Το νέο ρεκόρ ζέστης είναι γεγονός, καθώς ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία (DWD).

Η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε και πάλι στο Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Σαχάρα» οι Κάτω Χώρες!

Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία... σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI.

Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών, μία ημέρα πριν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας είχε μιλήσει για ρεκόρ 41,7 βαθμών Κελσίου, ωστόσο μερικά λεπτά αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση ότι η μέτρηση δεν ήταν αξιόπιστη.

Στο Βέλγιο, τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου -το απόγευμα τοπική ώρα- στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από τον Ντάβιντ Ντεχενάου, τον επικεφαλής μετεωρολόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, IRM. «Νέο εθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 40,6 βαθμοί στο Κλάιν Μπρόγκελ τώρα και δεν έχει τίποτα τελειώσει ακόμα! Απίστευτο!» έγραψε σε tweet ο μετεωρολόγος λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα.