ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Βίντεο - σοκ από το μακελειό στο φεστιβάλ

Καλιφόρνια: Βίντεο - σοκ από το μακελειό στο φεστιβάλ
ASSOCIATED PRESS

Σοκ προκαλεί για μια ακόμα φορά, επίθεση ενόπλου σε δημόσιο χώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες - Μεταξύ των νεκρών και ο δράστης - Δείτε βίντεο από το μακελειό στην Καλιφόρνια

Ανείπωτη η τραγωδία στην Καλιφόρνια, μετά την επίθεση ενός άνδρα σε φεστιβάλ τροφίμων καθώς μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα 6χρονο παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Steven Romero έχασε τη ζωή του από τα πυρά του δράστη ενώ η μητέρα του πυροβολήθηκε στο στομάχι και το χέρι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Δείτε τον άτυχο 6χρονο στη gallery που ακολουθεί:

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλου σε φεστιβάλ τροφίμων που διεξαγόταν μέσα σε πάρκο στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Σκοτ Σμίδι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι στον απολογισμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται ο δράστης της επίθεσης.

Διευκρίνισε δε, ότι ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, λίγα δευτερόλεπτα αφότου είχε αρχίσει να πυροβολεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο δράστης ενδέχεται να είχε έναν συνεργό τον οποίο αναζητούν οι αστυνομικοί ενώ τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν ασαφή.

«Είναι απίστευτα θλιβερό και αποκαρδιωτικό μια εκδήλωση που κάνει τόσο μεγάλο καλό στην κοινότητα να αμαυρώνεται από μια τραγωδία όπως αυτή», είπε ο Σμίδι.

Οι δύο φερόμενοι ως δράστες μπήκαν στο χώρο του φεστιβάλ από ένα ποταμάκι, κόβοντας με εργαλείο τον φράχτη ώστε να αποφύγουν τους αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας στις εισόδους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν ήχους και είχαν έναν λευκό άνδρα γύρω στα 30, ο οποίος ήταν ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, να πυροβολεί «αδιακρίτως» προς το κοινό με ένα ημιαυτόματο όπλο, για αρκετά λεπτά.

«Περπατούσε σαν αστυνομικός. Σαν να ήθελε να ολοκληρώσει μια αποστολή», ανέφερε στο NBC, εργαζόμενος του φεστιβάλ.

Το Gilroy Garlic Festival οργανώνεται κάθε χρόνο σε μια περιοχή νότια του Σαν Χοσέ. Η Κυριακή, ήταν η τελευταία ημέρα του τριήμερου φεστιβάλ, το οποίο εκτός από εκθέσεις τροφίμων, περιλαμβάνει διαγωνισμούς μαγειρικής και μουσικές εκδηλώσεις και προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες.

Δείτε εικόνες από το σημείο, στη gallery που ακολουθεί:

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Μάρτυρες ανέφεραν ότι επικράτησε σύγχυση και πανικός μόλις ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος "Tin Man" το οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα στη σκηνή, ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα που φορούσε πράσινο πουκάμισο και γκρι φουλάρι στο λαιμό του, να πυροβολεί προς το σημείο της έκθεσης, με αυτόματο όπλο.

Πρόσθεσε δε ότι άκουσε κάποιον να φωνάζει «γιατί το κάνεις αυτό» και την απάντηση «επειδή είμαι πολύ θυμωμένος».

Το NBC Bay Area μετέδωσε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που είπε πως είδε έναν λευκό τριαντάρη να ανοίγει πυρ με τουφέκι αδιακρίτως, «προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Είδα παιδιά να πέφτουν κάτω», ανέφερε σοκαρισμένος ένας εκ των επισκεπτών του φεστιβάλ. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η 13χρονη Evenny Reyes, η οποία βρισκόταν με φίλους και συγγενείς στο φεστιβάλ ανέφερε: «Την ώρα που φεύγαμε είδαμε έναν άνδρα με μια μπαντάνα τυλιγμένη στο πόδι του γιατί τον είχαν πυροβολήσει. Υπήρχαν άνθρωποι στο έδαφος που έκλαιγαν. Ένα μικρό παιδί ήταν τραυματισμένο στο έδαφος. Οι άνθρωποι πέταγαν τραπέζια και έκοβαν φράχτες για να φύγουν».

Το κορίτσι πρόσθεσε ότι αρχικά δεν έτρεξε καθώς οι πυροβολισμοί ακούγονταν σαν βεγγαλικά. «Διήρκεσε τρία με πέντε λεπτά. Ήταν σαν ταινία, όλοι έκλαιγαν, κόσμος ούρλιαζε».

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ανθρώπους που βρίσκονται στην εκδήλωση να σκορπίζουν καθώς ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις στο υπόβαθρο. «Μα τι γίνεται;» διερωτάται μια γυναίκα σε ένα από τα βίντεο. «Ποιος αρχίζει να πυροβολεί σε ένα φεστιβάλ για το σκόρδο;» απορεί.

Στην εκδήλωση, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1979, εκτίθενται τρόφιμα και ποτά, γίνονται συναυλίες και διαγωνισμοί μαγειρικής. Οργανώνεται από εθελοντές, για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη καλοκαιρινή έκθεση τροφίμων του κόσμου.

Διεξάγεται κάθε χρόνο στο πάρκο Κρίστμας Χιλ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η οπλοφορία κάθε είδους, σύμφωνα με τον ιστότοπο του φεστιβάλ.

Το Γκίλροϊ βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσέ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικό σενάριο για τον καιρό στην Ελλάδα – Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Κρήτη: Την βρήκαν νεκρή στη θάλασσα – Το τελευταίο SMS και η έκκληση των παιδιών της