ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια στο Ιράκ»

ΗΠΑ: «Άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια στο Ιράκ»

Με την υποστολή της Αμερικανικής σημαίας, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στη Βαγδάτη, μπήκε τέλος εποχής για τους περισσότερους από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ.

Στην ειδική τελετή παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, ο οποίος μιλώντας σε στρατιώτες είπε ότι η επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια».

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία εννέα χρόνια του πολέμου οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για μια ή δύο θητείες στο δύσκολο μέτωπο του Ιράκ, έχασαν 4.500 στρατιώτες (πάνω από 200 υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Μπράγκ) και 30.000 τραυματίστηκαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην έδρα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο στρατόπεδο Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, απέφυγε να μιλήσει για νίκη και έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα».

«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας» πρόσθεσε, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, «φεύγουν από το Ιράκ κρατώντας το κεφάλι ψηλά».

«Κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας» είπε.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ σύντομα θα περάσει στην ιστορία και η υπηρεσίες σας ανήκουν στους αιώνες» πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.