ΚΟΣΜΟΣ

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Περού

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Περού

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε σήμερα να προβεί στην άρση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει πριν από 12 ημέρες στην επαρχία Καχαμάρκα, αφού οι μεταλλωρύχοι της περιοχής αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της έναρξης διαλόγου με τις τοπικές αρχές, τη Δευτέρα.


Το σημερινό διάταγμα ακυρώνει εκείνο της 4ης Δεκεμβρίου το οποίο επέτρεπε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης και απαγόρευε τις συγκεντρώσεις.

Οι συνεχείς απεργίες, οι διαδηλώσεις και ο αποκλεισμός δρόμων πραγματοποιούνταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ενός ορυχείου χαλκού και χρυσού από την αμερικανική εταιρεία Newmont .

Από την πλευρά τους οι ντόπιοι φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του ορυχείου Κόνγκα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα στηρίζει το σχέδιο, έχει όμως υποσχεθεί ταυτόχρονα ότι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν τη μελέτη που έχει γίνει για να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις θα έχει η εγκατάσταση ορυχείου στην Καχαμάρκα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Όσκαρ Βαλδές.

Μια αντιπροσωπεία υπουργών αναμένεται την Δευτέρα στην Καχαμάρκα για να συζητήσει το πρόβλημα με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.