ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Cesária Évora: Ποια ήταν - Γιατί την τιμά η Google σήμερα

Cesária Évora: Ποια ήταν - Γιατί την τιμά η Google σήμερα

Η «Βασίλισσα των mornas», που τραγουδούσε ξυπόλητη για το sodade.

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια στο νησί Sao Vicente στο Πράσινο Ακρωτήριο. Ο πατέρας της ήταν βιολιστής και η μητέρα της μαγείρισσα. Είχε ακόμα πέντε αδέρφια. Στα 7 της ο αγαπημένος πατέρας πεθαίνει και η μητέρα της προσπαθεί να επιβιώσει μεγαλώνοντας τα ορφανά παιδιά της. Δυστυχώς η Cesária θα καταλήξει σύντομα στο ορφανοτροφείο.

Στο ορφανοτροφείο, πρωτοέρχεται σε επαφή με τη μουσική. Μια σχέση που θα συνεχιστεί και στην εφηβεία της, όταν θα συναντήσει έναν ναυτικό με το όνομα Eduardo, ο οποίος θα τη μυήσει στα παραδοσιακά μουσικά στιλ της πατρίδας της. Η Cesária ήταν μόλις 16 ετών.

Τα χρόνια περνούν και η Cesária τραγουδώντας σε τοπικά bar και ξενοδοχεία, γίνεται τόσο γνωστή στο είδος που εκπροσωπεί, που σύντομα θα ανακηρυχθεί "Βασίλισσα των Mornas". Tραγουδά ξυπόλητη για το sodade (έναν όρο με περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί). Το sodade εκφράζει τη νοσταλγία, τον πόθο, τη λύπη και τη μετάνοια και αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Η «στρωμένη» της καριέρα δεν της επιτρέπει να καλύψει τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς της και για δέκα χρόνια αποσύρεται από το τραγούδι. Αυτή η «σκοτεινή» δεκαετία, στιγματίζεται κι από την εξάρτησή της από το αλκοόλ.

H Ξυπόλητη Ντίβα

Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα) το 1988. Το τραγούδι «Sodade» ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία που δεν ήταν στα γαλλικά. Αυτό σηματοδότησε την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική.

Το άλμπουμ εκείνο επαινέθηκε από τους κριτικούς και με αυτό ξεκίνησε την καριέρα της, συνεχίζοντας με το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η τραγουδίστρια έγινε διεθνές αστέρι σε ηλικία 47 ετών.

Θα ακολουθήσουν άλλοι εννιά δίσκοι, πολλές συνεργασίες και ακόμα περισσότερες live εμφανίσεις. Από την Ελλάδα κάνει την τελευταία της στάση το 2011 στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Στις 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς θα φύγει τελικά από τη ζωή έπειτα από χρόνια προβλήματα με την καρδιά της και νοσηλεία στην εντατική νοσοκομείο του Παρισιού...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: «Ταρακουνήθηκε» η Αθήνα από τα 3,9 Ρίχτερ

Καιρός: «Δυστυχώς...» Η ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου για την εξέλιξη του καιρού (video)

Σχετικές ειδήσεις