ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακ: Αποχώρησαν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες

Ιρακ: Αποχώρησαν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες

Μετά από εννέα χρόνια πολέμου στο Ιράκ, που στοίχισε τις ζωές σχεδόν 4.500 Αμερικανών και χιλιάδων Ιρακινών, αποχώρησαν την Κυριακή και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα τελευταία περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα με 500 Αμερικανούς στρατιώτες διέσχισαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την έρημο του νότιου Ιράκ και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με το Κουβέιτ.

Ο πόλεμος ξεκίνησε το Μάρτιο του 2003, όταν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον της Βαγδάτης με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η ιστορική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ύστερα από σχεδόν εννέα χρόνια -μεγάλο μέρος των οποίων κατέλαβε μία σκληρή και αιματηρή ένοπλη σύγκρουση με ανταρτικές ομάδες- γίνεται με τιμή και με το κεφάλι ψηλά, είχε δηλώσει την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι.

Επισήμως, οι τίτλοι τέλους στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ έπεσαν την Πέμπτη, με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη.

Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, ο οποίος, μιλώντας σε στρατιώτες, είπε ότι η επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια».