ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Ντόριαν: Ισοπέδωσε τις Μπαχάμες και «χτυπά» τις ΗΠΑ - Εκκενώνουν πόλεις –Κλείνουν αεροδρόμια

Τυφώνας Ντόριαν: Ισοπέδωσε τις Μπαχάμες και «χτυπά» τις ΗΠΑ - Εκκενώνουν πόλεις –Κλείνουν αεροδρόμια
Ο Dorian ετοιμάζεται να χτυπήσει τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού
ASSOCIATED PRESS

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα - «μαμούθ» Dorian από τις Μπαχάμες, με το φαινόμενο να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ με 280 χλμ. την ώρα, αναγκάζοντας τις Αρχές της Georgia να διατάξουν την εκκένωση πολλών περιοχών.

Ο τυφώνας - «τέρας» άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησιωτικό σύμπλεγμα, με τους ανέμους να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 300 χλμ την ώρα. Ο κατηγορίας 5 τυφώνας κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να χτυπήσει το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα). Το «μάτι» του Dorian βρίσκεται αυτή την ώρα στο Freeport στο νησί Grand Bahama και απέχει 217 χλμ από το West Palm Beach της Φλόριντα.

Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς ο τυφώνας καλύπτει απόσταση 9 χλμ την ώρα. Οι πολιτείες κλείνουν λιμάνια, ακυρώνουν πτήσεις και εκκενώνουν παράκτιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουν ανθρώπινες απώλειες.

Δείτε LIVE πώς κινείται ο τυφώνας

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Brian Kemp, σύμφωνα με το CNN διέταξε την εκκένωση των 6 κομητειών, ενώ ανακοίνωσε ότι πολλοί σταθμοί διοδίων θα παραμείνουν κλειστοί, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση των οχημάτων από τις περιοχές που θα εκκενωθούν.

Το Διεθνές αεροδρόμιο Fort Lauderdale-Hollywood και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο Μελβούρνης ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN έχουν ήδη ακυρωθεί περισσότερες από 770 πτήσεις.

Το λιμάνι Canaveral διέκοψε την εμπορική του κίνηση από το Σάββατο και το λιμάνι του Μαϊάμι έκλεισε για όλη την κυκλοφορία πλοίων από την Κυριακή.

Εικόνες Αποκάλυψης στις Μπαχάμες

Ο τυφώνας Ντόριαν έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις Μπαχάμες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες.

Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, αμάξια αναποδογύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Τα πλάνα που έχουν δημοσιευτεί στα social media είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Ο τυφώνας κινήθηκε με ανέμους που έφτασαν ακόμα και τα 300 χλμ/ώρα, με τα κύματα να ξεπερνούν ακόμα και τα 7 μέτρα.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει η εκτίμηση των καταστροφών στις Μπαχάμες από τον τυφώνα - «μαμούθ».