ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Ερντογάν: Είτε η ΕΕ θα κάνει ότι λέμε ή θα στείλουμε 4.000.000 πρόσφυγες

Νέες απειλές Ερντογάν: Είτε η ΕΕ θα κάνει ότι λέμε ή θα στείλουμε 4.000.000 πρόσφυγες
AP images

Να «πνίξει» την Ευρώπη με 4.000.000 πρόσφυγες απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ρητορική του.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες με τους μετανάστες» είπε σε ομιλία του στην Επαρχία Εσκίσεχιρ υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες και αυτό το βάρος θα πρέπει να το μοιραστεί η ΕΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε συγκεκριμένα: «Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

Υποστήριξε δε πως η Τουρκία έχει εγκαταστήσει 3.000 πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία και σχεδιάζει να εγκαταστήσει εκεί άλλο ένα εκατομμύριο.

Λίγες ώρες νωρίτερα απευθυνόμενος στην ΕΕ είχε και πάλι απειλήσει λέγοντας: «Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε» και σχολιάζοντας πως «δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ο Ερντογάν φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου και να έχει αναφέρει ένα απειλητικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα: "Εάν δεν δοθεί περισσότερη υποστήριξη, θα αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν".

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τους 3,6 εκ. Σύριους πρόσφυγες στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς την εφαρμογή της, η Τουρκία θα το κάνει «με τον δικό της τρόπο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα.