ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιοποίησε τα ονόματα του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση του στάθηκε στην δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά ότι είναι «πραγματικός πιστός» της Ε.Ε.

Ο κ. Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

«Είμαι ενθουσιασμένος που προτάθηκα για Αντιπρόεδρος της Προστασίας του Τρόπου Ζωής μας που θα καλύπτει την μετανάστευση, την ασφάλεια, την εργασία και την εκπαίδευση. Είμαι έτοιμος να εργαστώ και ανυπομονώ για την συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες μας σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», ανέφερε μετά την ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 200, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε, όταν διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στον χώρο του ευρώ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά όταν ήταν ευρωβουλευτής, μεταξύ 2007-2009. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν τον ξαναβρήκε στην Αθήνα, όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα. Μέσα από την συνεργασία του με τον Γιούνκερ, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια πραγματική φιλία που διαρκεί στον χρόνο.

Ολόκληρη η λίστα με τους Ευρωπαίους επίτροπους

Ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς ορίζεται αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (Μετανάστευση, Ασφάλεια, Απασχόληση, Εκπαίδευση), ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς ορίζεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Οικονομία.

Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι η επόμενη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.

Ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν ορίσθηκε Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, ένα ευαίσθητο πόστο, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ ορίζεται Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο οποίο περιλαμβάνεται η βιομηχανική πολιτική, η ψηφιακή αγορά, καθώς και η αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα.

Ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι ορίζεται Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις.