ΚΟΣΜΟΣ

Τον... χαβά του ο Τσαβούσογλου: «Θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο»

Τον... χαβά του ο Τσαβούσογλου: «Θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο»
AP

Ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

«Τραβάει το σχοινί» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη θάλασσα και στα οικόπεδα που μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα».

Αναφερόμενος στη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ποια λύση θέλουν –αφού, όπως είπε, η ομοσπονδία τελείωσε στο Κραν Μοντανά- και μετά να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς.

AP_19253393553012.jpg
Ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίαςap

Θα πρέπει στην παρούσα συγκυρία, «να καθορίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, δηλαδή το έγγραφο των όρων αναφοράς της διαπραγμάτευσης και να πάμε σε διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοσημείωτες τις εναλλακτικές προτάσεις που του παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης στις μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις, όπως την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.

Ωστόσο, στο ζήτημα των εγγυήσεων υπογράμμισε ότι τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διατήρησή τους και ισχυρίζεται ότι αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές εγγυήσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα παραχωρούσε ποτέ στην τουρκοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα που της αναλογεί στους υδρογονάνθρακες.

Σε ότι αφορά το Βαρώσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε για πρώτη φορά ότι «σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης».

«Πολλοί Ελληνοκύπριοι το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την πόλη θα γνωστοποιηθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες.

Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι πρέπει, «να απέχουμε από ενέργειες έντασης και να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα». «Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το ΣτΕ και μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα θέματα», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή ώρας 2019: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

ΟΠΕΚΑ: Επίδομα 1.000 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σχετικές ειδήσεις