ΚΟΣΜΟΣ

Τις επόμενες ημέρες οι Άραβες παρατηρητές στη Συρία

Τις επόμενες ημέρες οι Άραβες παρατηρητές στη Συρία

Πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου θα μεταβούν στη Συρία οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Η ομάδα των περίπου 150 παρατηρητών θα φτάσει στη Συρία, μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων και πιέσεων στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, για να εκτιμήσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Μπορώ να πω με ασφάλεια, αλλά όχι με βεβαιότητα, ότι (οι παρατηρητές) θα είναι εκεί πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους αποστολή από το 1945 οπότε ιδρύθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Σε μία εβδομάδα από την έναρξη της επιχείρησης θα γνωρίζουμε. Δεν χρειαζόμαστε ένα μήνα», προσέθεσε ο αλ Αράμπι.

Μία μικρή ομάδα, της οποίας θα προΐσταται ανώτερος αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, θα προηγηθεί και αναμένεται να φτάσει στη Δαμασκό την Πέμπτη, σύμφωνα με τον αλ Αράμπι.

Επικεφαλής των παρατηρητών θα είναι ένας Σουδανός στρατηγός που έχει εμπειρία στις ειρηνευτικές αποστολές, ενώ θα συμμετέχουν μέλη των αραβικών κρατών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και δημοσιογράφοι. Οι παρατηρητές αναμένουν να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και επικοινωνίας, ενώ επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε φυλακές και νοσοκομεία σε όλη τη Συρία, προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.