ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλο-τουρκικοί τριγμοί για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Γαλλο-τουρκικοί τριγμοί για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Απειλές για «ανεπανόρθωτες συνέπειες» εξαπέλυσε η Άγκυρα προς τη Γαλλία, στις μεταξύ τους σχέσεις, στην περίπτωση που το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθετήσει νόμο, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε σήμερα τη γαλλική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αυτή την «απαράδεκτη» πρόταση νόμου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου (...) που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας», δήλωσε ο Γκιουλ σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει στη Γαλλία η λογική και η ευθυκρισία και ότι θα απορριφθεί αυτό το σχέδιο νόμου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία παραδέχεται έως και 500.000 θανάτους για τα γεγονότα του 1915-17 στην Ανατολία, τα οποία η Γαλλία καθώς και ακόμη περίπου 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Κατά τους Αρμένιους οι θάνατοι ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο.

Η Τουρκία αποδίδει τους θανάτους όχι σε γενοκτονία, αλλά στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γκιουλ εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «η πολυετής γαλλοτουρκική φιλία, τα κοινά συμφέροντα και η συμμαχία τους (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) δεν θα θυσιαστούν προς όφελος προεκλογικών υπολογισμών».