ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύτηκε η εξαγωγή ροπάλων με καρφιά

Απαγορεύτηκε η εξαγωγή ροπάλων με καρφιά

Στηναπαγόρευση της εξαγωγής αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκτελέσεις κρατουμένων ή για βασανιστήρια, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις που ασκούσαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι τροποποίησε τους ισχύοντες κανονισμούς ώστε να απαγορευτεί η εξαγωγή ρόπαλων με καρφιά και χειροπέδων που ακινητοποιούν προκαλώντας ηλεκτροσόκ.

Το δικαίωμα της πώλησης ουσιών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αναισθητικά σε κατάδικους πριν από την εκτέλεσή τους θα έχουν πλέον να απαγορεύουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν έπειτα από την έκθεση που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2010 η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Τον Ιανουάριο η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Hospira εγκατέλειψε το σχέδιό της για την παραγωγή της αναισθητικής ουσίας θειοπεντάλης σε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία, αφού το ιταλικό κοινοβούλιο ζήτησε εγγυήσεις πως το φάρμακο αυτό δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε εκτελέσεις κρατουμένων στις ΗΠΑ.