ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το Λoνδίνο: «Ορόσημο» η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Τι λέει η Κομισιόν

Αντίστροφη μέτρηση για το Λoνδίνο: «Ορόσημο» η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Τι λέει η Κομισιόν
Associated Press

«Αγώνα δρόμου» κάνει η Βρετανία σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για μια συμφωνία για το Brexit, καθώς απομένουν μόλις έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η Κομισιόν καλεί το Λονδίνο να καταθέσει επίσημη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου του Brexit πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου, την οποία θεωρεί «ορόσημο».

Η Βρετανία κοινοποίησε σήμερα, Πέμπτη (19/09), κάποια τεχνικού χαρακτήρα έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επιδιώκει στη συμφωνία του Brexit με το μπλοκ. Ωστόσο, δεν έχει καταθέσει επίσημες προτάσεις, καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμο.

«Έχουμε τώρα κοινοποιήσει σε γραπτή μορφή μια σειρά από εμπιστευτικά, τεχνικού χαρακτήρα non-papers που αποτυπώνουν τις ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Θα καταθέσουμε επίσημες γραπτές λύσεις όταν είμαστε έτοιμοι, όχι με βάση μια τεχνητή προθεσμία, και όταν η ΕΕ είναι ξεκάθαρη ότι θα ασχοληθεί εποικοδομητικά με αυτές για να αντικαταστήσουν το backstop», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι έχουν λάβει τα έγγραφα αυτά από το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας πως «σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων».

Η ίδια σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το θέμα του Brexit αύριο, Παρασκευή (20/09) στις Βρυξέλλες.

«Ορόσημο» η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου

Εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Βρετανία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου του Brexit, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου, την οποία θεωρεί «ορόσημο».

«Εάν δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αυτό δεν αποτελεί προθεσμία, διότι μια προθεσμία υπονοεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχω επαναλάβει, κάθε μέρα μετράει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Αναφέραμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο ως ορόσημο στο ημερολόγιό μας προκειμένου να προετοιμάσουμε σωστά ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο νωρίτερα σημειώσουμε πρόοδο τόσο το καλύτερο, αλλά δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία να σας δώσω», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του την Τετάρτη (18/09), ο Φινλανδός πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι η Βρετανία έχει έως το τέλος του μήνα για να παρουσιάσει τα σχέδιά της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η χυμώδης καλλονή που σκορπούσε θάνατο - Νεκρή η «Κιμ Καρντάσιαν» του Ελ Τσάπο

Θρήνος: Πέθανε η Δανάη Τζωρτζοπούλου - Ήταν μόλις 33 χρονών

Σχετικές ειδήσεις