ΚΟΣΜΟΣ

Thomas Cook: Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Thomas Cook: Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
AP Photo

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9), αφήνοντας αποκλεισμένους περίπου 50.000 τουρίστες στη χώρα μας, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Τουρισμού.

Όπως γνωστοποίησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 τουρίστες - πελάτες της Thomas Cook.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι οι πρώτοι 22.000 αναμένεται να αναχωρήσουν από τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και παραδέχθηκε ότι η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να αρχίζει ο επαναπατρισμός των τουριστών.

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9), αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για την μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην βρετανική Ιστορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αγωνία και στην ΕλλάδαAssociated Press

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αγωνία και στην Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αγωνία και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων - ειδικά στην Κρήτη - συνεργάζονται με την Thomas Cook.

Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, στον Ελεύθερο Τύπο ότι «μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγήσει για μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμώ σε δεινή θέση εκατοντάδες συναδέλφους και προμηθευτές». Ακόμα πιο ανησυχητική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Κρήτης «νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω πως θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό κάτι τέτοιο».

«Επιχείρηση Μάττερχορν»

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο νοσοκομείο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός - Στο πλευρό του η σύζυγός του

Θρίλερ σε πτήση: Επιβάτης τράβηξε το καζανάκι της τουαλέτας – Δείτε τι συνέβη (pics)

Σχετικές ειδήσεις