ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Τουρκία: Περιμένουν σεισμό 7 Ρίχτερ - Φόβοι και για ελληνικές περιοχές

Συναγερμός στην Τουρκία: Περιμένουν σεισμό 7 Ρίχτερ - Φόβοι και για ελληνικές περιοχές
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για μεγαλύτερο σεισμό, μετά τα 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Πέμπτη (26/09) την Κωνσταντινούπολη.

Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, μέχρι το 2023 το ρήγμα της Ανατολίας, θα δώσει σεισμό τουλάχιστον 7 Ρίχτερ, 250 φορές ισχυρότερο από τα 5,8 της Πέμπτης, σημειώνει το Star.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα κομμάτια του ρήγματος του τεκτονικού σχηματισμού της Βόρειας Ανατολίας έχουν καιρό να ενεργοποιηθούν μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο γεγονός», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεγάλη αυτή σεισμική δόνηση αναμένεται σε μια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης που δεν έχει παρουσιάσει έντονη σεισμική διέγερση.

Αν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια ένας σεισμός της τάξης των 7 ρίχτερ, μπορεί να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα, είτε δυτικά προς την Ελλάδα, καθώς το ρήγμα της Ανατολίας φτάνει μέχρι στις Σποράδες, είτε Ανατολικά προς τα βόρεια της Τουρκίας δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη.

Μικρότερης ισχύος σεισμοί δεν επηρεάζουν τα δικά μας ρήγματα λένε οι σεισμολόγοι.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Εύχομαι να μη συνεχίσει να ενεργοποιείται άλλο το Δυτικό τμήμα του ρήγματος της Β Ανατολίας. Εγώ πάντως απέτρεψα φίλους μου να επισκεφθούν τη Βασιλεύουσα για τους επόμενους μήνες».

Την ώρα του σεισμού ήταν σε εξέλιξη το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Σεισμολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Τον τρόμο έζησαν και εκδρομείς από την Ελλάδα.

Από τον σεισμό εμφανίστηκαν ρωγμές και στα βυζαντινά τείχη. Ειδικά στα προπύργια παρουσιάστηκαν σοβαρές ζημιές. Μάλιστα ένα προπύργιο είναι έτοιμο να χωριστεί στα δύο και να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία θα μπορούσε να «ξυπνήσει» τα ελληνικά ρήγματα και να δώσει μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα.

«Μέχρι το 2022-23 θα γίνει ένας σεισμός των 7 βαθμών. Εάν και όταν εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός που όλοι αναμένουν, τότε και μόνο θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις επιδράσεις στον Αιγιακό χώρο και το χώρο της Ελλάδας. Το 1999 είδαμε την προώθηση της τουρκικής πλάκας προς τον Αιγιακό χώρο, και πραγματικά μετά ένα μήνα σχεδόν, έγινε ο σεισμός της Αθήνας», είπε.

Πηγή: Star

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη φωτιά σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα - Επιβαίνουν εκαντοντάδες επιβάτες

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστο Έλληνα παρουσιαστή - Νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο (pics)