ΚΟΣΜΟΣ

Εξηγήσεις ζητά ο ΟΑΣΕ από την Τουρκία

Εξηγήσεις ζητά ο ΟΑΣΕ από την Τουρκία

Εξηγήσεις για τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων την Τρίτη ζητά από την Άγκυρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η εντεταλμένη του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, απαιτεί από τις τουρκικές αρχές να αιτιολογήσουν τη στάση τους και επισημαίνει πως και μόνον ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων απειλεί την Ελευθερία του Τύπου, οδηγώντας σε αυτολογοκρισία.

Χθες, σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας της τουρκικής αστυνομίας σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 38 άτομα, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, για φερόμενες σχέσεις με Κούρδους αυτονομιστές.

Η τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΒΙΑΝΕΤ ανακοίνωσε σήμερα πως κατά τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και στα ανατολικά της χώρας, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται συνεργάτες των ειδησεογραφικών πρακτορείων ΕΤΗΑ και DIHA, όπως επίσης ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Βατάν καθώς και ένας Τούρκος φωτογράφος που εργάζεται στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στη Βιέννη η κ. Μιγιάτοβιτς, οι κυβερνήσεις μπορεί μεν να έχουν αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως αυτό δεν θα πρέπει να ασκείται με φίμωση του Τύπου ή με χαλιναγώγηση του δικαιώματος της κοινής γνώμης στην πληροφόρηση, με το οποίο συνδέεται και το δικαίωμα της ενημέρωσης για φλέγοντα θέματα όπως η τρομοκρατία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ, στην Τουρκία βρίσκονται στις φυλακές 57 δημοσιογράφοι, ενώ εκκρεμούν γύρω στις 700 μέχρι 1.000 δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συλλήψεις δημοσιογράφων.