ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: H πρόταση Τζόνσον σε Γιούνκερ για το backstop

Brexit: H πρόταση Τζόνσον σε Γιούνκερ για το backstop
ap

Tο σχέδιο των πέντε σημείων για να προχωρήσει το Brexit

Εναλλακτικό σχέδιο για το backstop έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Το σχέδιο το Βρετανού πρωθυπουργού εμπεριέχει τη δημιουργία νησιωτικής ρυθμιστικής ζώνης στην Ιρλανδία που θα καλύπτει όλα τα αγαθά, θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και θα ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του 1998.

Παράλληλα, στο κείμενο χαρακτηρίζεται ως αδιέξοδο το backstop, σημειώνοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει τον έλεγχο της εμπορικής πολιτικής.

«Είναι μια πρόταση συμφωνίας η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», αναφέρεται στο προτεινόμενο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον.

Τα πέντε σημεία της πρότασης Τζόνσον

  • Σεβασμό στη Συμφωνία του Μπέλφαστ/ Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής,
  • Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας,
  • Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα,
  • Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις πριν τεθούν σε ισχύ,
  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η υπάρχουσα πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Μπόρις Τζόνσον, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «αντιδημοκρατική», είναι η ρύθμιση του backstop που επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση που οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών αποβούν αδιέξοδες.

Διαβάστε επίσης:

Πόπη Χατζηδημητρίου: Δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια - Η φωτογραφία από το νοσοκομείο (pics)

Καλλιάνος: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες