ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι «παρέκαμψαν» τον Ερντογάν για την αρμενική γενοκτονία

Οι Γάλλοι «παρέκαμψαν» τον Ερντογάν για την αρμενική γενοκτονία

Σχέδιο νόμου ενέκρινε σήμερα η γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα η άρνηση της αναγνώρισης, ως Γενοκτονίας, της μαζικής σφαγής το 1915 των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας, αλλά και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.


Μεγάλη πλειοψηφία, περίπου 50 βουλευτών που ήταν παρόντες, υιοθέτησε το σχέδιο νόμου, ενώ έξι ψήφισαν αρνητικά.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την 'Αγκυρα, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012.

Οι υποστηρικτές πιστεύουν σθεναρά πως θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία, πριν από τη διακοπή των εργασιών του γαλλικού Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Ειδικά προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ και στις αρχές του 2012 πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Η Άγκυρα φανερώνοντας την εναντίωσή της, προχωρά σε ανάκληση του πρεσβευτή της στη Γαλλία, ενώ απειλεί με οικονομικά αντίποινα, μιλώντας για απόπειρα του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να αποσπάσει τις ψήφους των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.