ΚΟΣΜΟΣ

Παράφρων και φοβισμένος ο Ερντογάν: Προκάλεσε τον Τραμπ και μετά τα… γύρισε – Θα δει Πενς και Πομπέο

Παράφρων και φοβισμένος ο Ερντογάν: Προκάλεσε τον Τραμπ και μετά τα… γύρισε – Θα δει Πενς και Πομπέο
ASSOCIATED PRESS

Παρά τις πρώτες αρνήσεις, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν θα δει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και τον Μάικ Πομπέο, απεσταλμένους του Τραμπ στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη (17/10), με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, τον οποίο στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποσπάσει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους Τούρκους ομολόγους τους, «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Πομπέο: Σκοπός της συνάντησης είναι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πομπέο, σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.

«[Ο Ερντογάν] πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία», είπε ο Πομπέο. «Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Πομπέο είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».

Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους

Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Κούρδους κατά τη διάρκεια ομιλίας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σήμερα Τετάρτη (16/10).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε».

Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων και δεν πρόκειται να το κάνει. Η θρησκεία και η κουλτούρα μας δεν θα μας το επέτρεπε ποτέ», πρόσθεσε αντικρούοντας σχετικά δημοσιεύματα γύρω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των Κούρδων.

«Για την ακρίβεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν, «η ιστορία αυτών που μας κατηγορούν για σφαγές, που είναι γεμάτη από τέτοιες σφαγές».

«Αν αναζητάτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στο Καραμπάχ και στη Βοσνία, όπου οι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και σε αυτόν», συμπλήρωσε ο Ερντογάν και κατέληξε: «αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την επέμβαση της Τουρκίας, κοιτάξτε στην Παλαιστίνη κάτω από τη μύτη σας, όπου οι Μουσουλμάνοι σκοτώνονται στους δρόμους».

«Η Τουρκία δεν πολεμάει τους Σύρους αλλά την τρομοκρατική βαναυσότητα που τους έχει επιβληθεί, μαζί με τον συριακό λαό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε εικόνες από την επίθεση στη Συρία:

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όλες οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως θα μεταφέρει τη διαπίστωση αυτή στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ – Προσοχή! Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Μην τα πάρετε (Όλη η λίστα)

Ανατροπή με τα αναδρομικά: Ποιοι χάνουν τα λεφτά τους - Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ